News Flash:

Preturile produselor de baza raman ridicate pana la sfarsitul lui 2024

27 Aprilie 2022
671 Vizualizari | 0 Comentarii
magazine

Banca Mondiala estimeaza ca preturile la alimente si energie, a caror crestere a fost agravata de razboiul din Ucraina, ar putea ramane la un nivel ridicat timp de mai multi ani, cel mai probabil pana la finele lui 2024.
 
 
„Razboiul din Ucraina a provocat un soc major pe pietele produselor de baza si a modificat fizionomia schimburilor, a productiei si a consumului la nivel mondial”, sustine Banca Mondiala intr-un raport publicat marti.

Raportul estimeaza ca preturile se vor mentine la niveluri din ce in ce mai ridicate pana la sfarsitul anului 2024.

Cresterea preturilor la energie in ultimii doi ani a reprezentat cel mai mare soc din emisfera produselor de baza, dupa criza petroliera din 1973, agravat de „recrudescenta restrictiilor pentru comertul cu produse alimentare, carburant si ingrasaminte”, potrivit vicepresedintelui Bancii Mondiale Indermit Gill. Acest soc planeaza „spectrul stagflatiei”.

In cazul preturilor la energie, Banca Mondiala mizeaza pe o crestere de peste 50% in acest an, urmata de o scadere in 2023 si 2024. Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole si metalele, Banca Mondiala prognozeaza o crestere de peste 20% in 2022 si scaderi pe parcursul urmatorilor ani.

„Cu toate acestea, preturile produselor de baza ar urma sa ramana cu mult peste media din ultimii cinci ani si, in cazul unui razboi prelungit sau al unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, ar putea deveni si mai ridicate si mai volatile decat se preconizeaza in prezent”, a avertizat Banca Mondiala.

Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finantare si expertiza pentru tarile in curs de dezvoltare, ia masuri rapide si complexe pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa isi consolideze reactia fata de provocarile generate de pandemie si nu numai.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005162 (s)