News Flash:

Salarial mediu net, mai mic in ianuarie fata de decembrie 2021. Domeniul in care se castiga cel mai bine

16 Martie 2022
557 Vizualizari | 0 Comentarii
bani

In luna ianuarie, salariul mediu net a fost de 3.698 de lei, in scadere fata de luna decembrie 2021 cu 181 de lei, dar in crestere fata de ianuarie 2021. Valorile cele mai mari s-au inregistrat in domeniul IT - 8.940 de lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
In luna ianuarie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 de lei (-4,7%) mai mic decat in luna decembrie 2021. Castigul salarial mediu net a fost 3.698 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 181 lei (-4,7%). Conform INS, comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.

„Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (8.940 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.047 lei)”, transmit cei de la INS.

In luna ianuarie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale. Castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici.

Scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2:

cu 32,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 31,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
intre 15% si 25% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);
intre 10,5% si 14,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;
intre 7% si 10% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare.
„Cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in activitati de editare (+11,4%), hoteluri si restaurante (+6,5%), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (+4,8%)”, mai arata datele de la INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedenta in invatamant, de 3,1%, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala cu 1,7%, respectiv in administratia publica, cu 0,5%.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004381 (s)