News Flash:

Presedintele Iohannis, atac dur la Guvern: "Ar trebui introdus principiul integritatii in Constitutie"

5 Ianuarie 2018
897 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant

A inceput prima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2018, la care participa si presedintele Klaus Iohannis. In cadrul sedintei se va alege noua conducere a Consiliului si se va dezbate raportul de activitate pe 2017.
UPDATE 10:56 Iohannis, despre legile Justitiei: Proceduri neclare, ad-hoc, cu pumnul in gura Opozitiei

Presedintele Klaus Iohannis a criticat modificarile la legilor Justitiei, spunand vineri, la sedinta CSM, ca acestea s-au facut precum ingrasarea porcului in Ajun, cu "pumnul in gura Opozitiei" si fara transparenta.

"O procedura parlamemtara pe care in aceasta forma nu am avut-o niciodata, cu discutii lipsite total de transparenta, cu pumnul in gura Opozitiei, ba chiar unii au vrut sa voteze ca Opozitia sa nu mai aduca amendamente de alea deranjante, cu lucrat noaptea, cu lucrat multe ore in ultimele zile ale sesiunii. De ce s-ar fi grabit doamnele si domnii parlamentari sa ingrase porcul inainte de Craciun? Probabil n-au auzit de acea vorba din popor cu ingrasatul porcului in Ajun de Craciun", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.
Seful statului a mai criticat graba cu care parlamentarii vor sa aduca modificari legilor Justitiei.

"Au iesit trei legi contestate, nu numai de Opozitie la CCR, ci side ICCJ, care a analizat aceste legi si le-a considerat ca nu se incacdreaza in cadrul constitutional din Romania. Eu, presedintele Romaniei regret ca s-a ajuns ca legile justitiei sa se discute in proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume in procedura parlamentara si, in final, aprobate in mare viteza, voiteza neexplicata in spatiul public si ajunse toate sa fie contestate de CCR ",va mai spus Iohannis.

UPDATE 10:35 Iohannis: Persoane condamnate, urmarite penal sau judecate nu au ce cauta in conducerea statului

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la sedinta CSM, ca persoanele condamnate, urmarite penal sau judecate nu au ce cauta in conducerea statului, precizand ca ar trebui introdus principiul integritatii in Constitutie.

"In general, a aparut asa un entuziasm de a discuta in spatiul public ce se intampla in sistemul de justitie. Avand in vedere ca avem cateva persoane condamnate penal, urmarite penal, judecate penal, nu e de mirare. Am afirmat in repetate randuri si o sa mai afirm ca astfel de persoane nu au ce cauta in conducerea statului fiindca dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate sa puna sub semnul intrebarii sistemul de justitie, justitia, judecatorii, procurorii, daunand grav statului, increderii cetateanului in stat si in justitie. Sistemul electoral a fost asa contruit ca accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem sa negam accesul acestor persoane la functii inalte in stat. Personal, sunt convins ca daca ne-am apuca odata sa rediscutam Constitutia, este obligatoriu sa introducem principul integritatii chiar in Constitutie", a declarat presedintele Romaniei la CSM.

Klaus Iohannis a felicitat conducerea Consiliului din anul 2017, precizand ca a fost "un an complicat politic pentru Romania, nu numai pentru CSM".

"In Romania justitia e independenta si trebuie sa ramana asa. Eu, presedintele Romaniei, o sa fac orice imi sta in puterea constitutionala sa va ajut sa garantati independenta justitiei. (..) Despre independenta justitiei nu trebuie sa discutam, asta nu se discuta, trebuie sa ramana, sa existe, face parte din nucleul dur al democratiei din Romanie, din valorile UE, din arhitectura de baza a unui stat democratic din secolul 21" .


UPDATE 10:08 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la CSM

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la CSM, unde participa la prima sedinta a plenului pentru anul 2018. La intrunire se va alege noua conducere a Consiliului.

Seful statului a fost intampinat de Mariana Ghena, presedintele CSM, si Cristian Ban, vicepresedinte al Consiliului.

La sedinta de vineri, plenul CSM isi va alege noua conducere.
Judecatoarea Simona Marcu candideaza pentru functia de presedinte al CSM, in timp ce procurorii Codrut Olaru si Nicolae Solomon si-au depus candidaturile pentru postul de vicepresedinte al Consiliului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din sistem.

Simona Camelia Marcu este membru al CSM din partea instantei supreme, fiind judecator la Sectia Contencios Administrativ, aceasta candidand pentru functia de presedinte al Consiliului.

Pentru functia de vicepresedinte vor candida procurorii Nicolae Solomon si Codrut Olaru, potrivit unor surse judiciare.

Surse din sistem au precizat ca procurorul Codrut Olaru nu are sustinerea Sectiei pentru procurori a CSM, cel sprijinit pentru a ocupa aceasta functie fiind Nicolae Solomon.

Codrut Olaru este reprezentantul Parchetului General in CSM, acesta fiind activat ca general al Armatei Romane in luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveala o parte mai putin cunoscuta, si deopotriva, controversata a carierei sale: doua grade militare obtinute in cateva luni, in 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras cateva luni mai tarziu, in 2012, de Corneliu Dobritoiu, si redat, in 2013, de Mircea Dusa.

Avansarile procurorului au fost justificate, in 2011, de MapN ca fiind facute „in mod exceptional”, situatie rasturnata un an mai tarziu cand o comisie de analiza a Armatei „nu a putut deslusi daca gradul de colonel a fost acordat in baza legii si a nevoilor ministrului”, a explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Dupa plecarea acestuia insa, succesorul sau, Mircea Dusa, pare ca a deslusit, dandu-i inapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.

Intreaga poveste a avansarii lui Codrut Olaru a intrat in atentia publica dupa ce, pe 17 mai 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare in activitate a lui Codrut Olaru, general de brigada cu o stea, in rezerva, in Ministerul Apararii Nationale. Simultan cu aceasta trecere in activitate a lui Olaru, in varsta de doar 43 de ani, a avut loc si numirea sa in functia de procuror militar la sectia parchetelor militare de la Parchetul General.

Procurorul Nicolae Solomon si-a inceput activitatea in 2008, la Medgidia, iar in 2010 a venit la Bucuresti, fiind magistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6. Ulterior, a activat la DIICOT, dupa care la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde a fost si prim-adjunct.

In 2017, Consiliul a fost condus de judecatorul Mariana Ghena (presedinte) si procurorul Cristian Ban (vicepresedinte), fiind si primul an dupa alegerile care au dus la o noua componenta a CSM.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005732 (s)