News Flash:

Premierul Mihai Tudose, ATAC DUR la seful TAROM!

19 August 2017
928 Vizualizari | 0 Comentarii
tarom 60078400
A fost scandal imens astazi in Guvernul Romaniei. Premierul Mihai Tudose l-a luat la tinta pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc din cauza pierderilor de la Tarom. Mai mult, Tudose l-a 'desfiintat' pe directorul interimar al Tarom, Eugen Davidoiu din cauza pierderilor companiei aeriene pe care o conduce de jumatate an. Davidoiu ii raspunde premierului si face dezvaluiri incredibile din companie.

Acesta spune ca angajatii fac achizitii fara sa il anunte. "Nu inteleg despre ce datorii este vorba. In primul rand vreau sa va spun ca in acest moment compania Tarom are un cash flow pozitiv, nu are nicio datorie fata de niciun furnizor si are si 90 de milioane de euro in conturi. Cele 104 milioane de lei pierdere sunt de fapt o lipsa de venituri. Costurile acestei campanii sunt la fel ca in anul 2016, la fel ca in anul 2015, adica avem tot 2000 de salariati aproape, platim aceleasi state catre stat si catre celelalte autoritati aeronautice, cum sunt taxele de survol si asa mai departe.

Practic, avem aceleasi cheltuieli fixe, ba mai mult aceste cheltuieli fixe, in prima parte a acestui an, au scazut. Acum, avem o lipsa de peste 80 de milioane de lei venituri, da? Ca asa se calculeaza aceste pierderi, venituri minus cheltuieli si dau cu minus, pentru ca nu avem 80 de milioane de lei venituri, pentru ca aceasta companie in primul semestru al acestui an nu a avut doua avioane in flota, ceea ce inseamna peste 20% capacitate, capacitate numai nominala, daca ar fi sa o luam prin rotatie sau prin frecventa poate insemna chiar mai mult.

Ce am facut pentru acest lucru? Am adus doua avioane noi, pe care le-a vazut toata lumea, printr-o pocedura publica, printr-o procedura transparenta, avioane care in luna iulie au facut ca aceasta companie sa fie pe profit doua milioane de euro, pentru ca aceste avioane au operat la sfarsitul lunii iunie 2017. Lipsa de venituri a generat costuri suplimentare pentru ca am avut de platit dupa legislatia in vigoare, am avut de platit catre calatori compensatii de milioane de euro, pentru ca nu am avut capacitati. Am avut avioane care au fost la sol, avioane AOG, care practic au genereat costuri multe si suplimentare si lipsa de venituri.

Avionul de la Amsterdam a fost lovit de o masina de bagaje si a necesitat consturi pentru reparatie. Punerea lui in operare din nou a generat o mare lipsa de venituri. As mai vorbi despre avionul de la Chisinau care ne lipseste de luni de zile. Nu am stat cu mainile in san. Am infiintat Directia Achizitii. Stiti ca in statutul companiei lipsea pana in urma cu catvea saptamani pana si atributul reorganizarii? Practic a fost scos din statut. Va suna a sabotaj? Mie imi suna. As vrea ca institutiile statului sa vina, sa verifice, ce s-a intamplat aici cu adevarat, pentru ca este un atac din interiorul si din exteriorul acestei companii. Si de ce? Pentru ca Tarom este companie nationala, pentru ca, daca apare un conflict, Taromul devine poate unitate militara si aceste avioane trebuie sa ramana statului roman, nu sa fie cumparate si vandute unor companii cu mai multi prieteni prin diverse locuri", spune Davidoiu, conform TVR.

Totusi, Davidoiu nu stie cine il saboteaza. "Nu stiu cine si nici nu ma intereseaza, singura mea misiune este sa reorganizez aceasta companie, sa o eficientizez si am dovedit ca am facut ceva in aceste sase luni. Sa aduci in trei luni de zile doua avioane noi, care iti aduc profit in luna iulie instantaneu, cand toata lumea stie ca in aviatie cu sase luni sau cu un an inainte vinzi bilete, ca nu a vandut nimeni bilete pentru ele cu sase luni inainte, ca nu stia ca o sa vina aeronave, probabil se asteptau peste cativa ani sa vina. Nu, au venit in 3 luni au sa venit conform unei proceduri publice, transparente. Vrem sa avem piloti slabi? Vrem sa avem piloti care sunt platiti putin si dau cu avioanele de pamant? Nu cred. Cine vrea sa saboteze asta? Nu stiu", mai spune seful Tarom.

Acesta spune ca nu va avea vreo discutie lamuritoare cu Mihai Tudose. "Sunt prea mic sa am o discutie cu premierul. Nu m-a intrebat nimeni de nimic, daca cineva ar fi vrut sa afle ceva in mod real, banuiesc ca ar fi chemat pe cineva de deasupra mea, pe mine in ultima instanta, de sub mine, de langa mine, nu conteaza. Datoria mea este sa justific aceste 104 milioane care sunt considerate din punct de vedere finnanciar o pierdere, sunt de fapt o lipsa de venit. Daca cineva nu vrea sa mai imi fac treaba, pot sa plec si poate sa vina oricine sa fie in acest moment in negocieri cu sindicatele pentru contractul colectiv de munca 2017-2019, in acelasi timp sa ducem si lungul curier care nu este de pe azi pe maine", anunta Davidoiu.

Seful Tarom spune ca unul dintre predecesorii sai voiau sa vanda compania. " Unul dintre ei chiar voia si avea intentia sa vanda compania unei companii concurente. M-au intrebat cand am venit aici: ai ceva impotriva ca Tarom sa fie vandut la...? Si am zis „da” si, din acel moment, am intrat probabil intr-un conflict. Sunt lucruri care sunt reale, oamenii aceia aveau alta orientare, alta strategie.

Am probleme cu angajatii. Unii fac lucruri fara sa ma anunte. Ma confrunt cu asa ceva. Unii imi explica de ce fac asta, altii nu! Nu pot sa inteleg decat ca nu vor, nu pot sau au alte orientari. Eu nu pot sa actionez decat legal. Poate ca multi ar trebui sa plece in secunda asta sau sa fi plecat de ani de zile. Dar exista o lege si nu pot sa ii dau afara pur si simplu. Daca era o companie privata, ar fi plecat in secunda doi. Aici trebuie sa urmezi toti pasii legali, pentru ca este o companie care plateste impozite statului roman", a mai spus Davidoiu, confom sursei citate.

Citeste si: Imobilele lui Dorin Cocos, tot in „familie”! Cine este personajul care a achizitionat spatiile scoase la licitatie de ANAF

Tarom a fost pe profit ultima data in 2007. De atunci, compania merge numai pe pierdere. In 2015, pierderile au ajuns la 27,43 milioane lei (6,2 milioane euro). Anul trecut s-a incheiat cu pierduri de 46.97 milioane lei (11,1 milioane de euro).

mihai tudose tarom desfiintat eugen davidoiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004580 (s)