News Flash:

Petitia pentru ca sanatatea sa primeasca 6% din PIB a ajuns si la Timisoara

3 Septembrie 2015
1110 Vizualizari | 0 Comentarii
salon spital
Sute de persoane au semnat o petitie pentru ca sanatatea sa primeasca 6 la suta din PIB, intr-o campanie care a inceput miercuri in Bucuresti si va continua in Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi, la initiativa Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).
Caravana COPAC, care strange semnaturi de la cetateni in sprijinul alocarii de 6% din PIB sistemului sanitar, a fost instalata miercuri in fata Cercului Militar din Capitala.
"Cu ajutorul voluntarilor COPAC, dar si cu cel al medicilor rezidenti si studentilor la medicina, speram sa strangem cat mai multe semnaturi pentru a determina autoritatile statului sa aloce minim 6% din PIB pentru sanatate. Pana acum avem peste 600 de semnaturi, in numai cateva ore. Caravana va ajunge in perioada urmatoare la Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi. Totodata strangerea de semnaturi de sustinere are loc si online, pe site-ul www.copac.ro", a declarat, miercuri, Radu Ganescu, presedintele COPAC.
Pacientii vor ca, la sfarsitul campaniei, sa aiba o intalnire la Palatul Parlamentului cu parlamentarii care vor sustine aceasta initiativa, precum si cu oficiali din sanatate.
"Speram ca acest demers sa coalizeze cat mai multi pacienti si profesionisti din sanatate. Speram ca toata lumea a inteles ca doar uniti ne putem arata forta si putem schimba lucrurile. Fac un apel la toti parlamentarii, si in special la parlamentarii medici, sa sustina acest demers si sa semneze initiativa parlamentara pentru a obtine minim 6% din PIB pentru sanatate", a mai spus presedintele COPAC.
Presedintele COPAC a mai spus ca "sa fii pacient in Romania, inseamna sa nu beneficiezi de aceleasi drepturi cu pacientii din alte tari, mai concret, sa te confrunti cu crize ale sangelui daca ai talasemie, sa nu beneficiezi de o buna diagnosticare daca ai o boala rara (uneori diagnosticarea dureaza multi ani), sa ai acces foarte ingreunat la radioterapie daca ai cancer, sa nu ai acces la medici de anumite specialitati".
"De aceea, noi pacientii, ajutati de toti romanii, vom face tot ceea ce se poate pentru ca bugetul sanatatii sa ajunga la 6 la suta din PIB", a adaugat Ganescu, precizand ca sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corespunzatoare pentru a putea acoperi principalele nevoi: servicii de calitate, tratament inovativ si salarizarea personalului medical.
Campania "Pacient de Romania" este realizata in parteneriat cu Ordinul Asistentilor Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Federatia Sanitas, Asociatia Medicilor Rezidenti, Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti si Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004692 (s)