News Flash:

Pericolul din inghetata. De ce trebuie sa ne ferim

31 August 2017
1015 Vizualizari | 0 Comentarii
inghetata
Arsita a crescut vanzarile de inghetata. Insa putini sunt cei dispusi sa verifice eticheta desertului racoros. Specialistii unei asociatii pentru protectia consumatorilor au numarat si 11 E-uri intr-o inghetata, aditivi alimentari si coloranti care pot crea probleme digestive sau pot declansa alergii. Medicii ne recomanda sa cautam inghetata din ingrediente naturale.

„Cand isi aleg inghetata, pentru romani conteaza in principal aroma: cacao, vanilie sau fructe de tot felul. Se orienteaza apoi la tipul de inghetata pe care il vor: la caserola, pe bat sau vafa. Marca si pretul sunt alte criterii importante, potrivit unui studiu, mult mai importante decat ingredientele folosite”, relateaza Cristina Sbirn, reporter Digi24.

Ce spun romanii:

-Vad ca este cu rom si atat. Nu ma prea uit. Zicem ca daca este aroma este si buna.

-De cate ori pe saptamana mancati inghetata?

-O data, de doua ori, depinde.

-Va uitati pe eticheta la cate E-uri contine inghetata inainte sa o cumparati?

-In principiu ne uitam. Dar, na, stiti si dumneavoastra cum e. Toate au E-uri si din pacate, chiar daca scrie E-uri nu prea le stim. Nu stiu E205, E 206, habar nu avem ce e fiecare.

Dupa ce au analizat cu ochi critic etichetele a 39 de produse, specialistii unei asociatii pentru protectia consumatorilor au constatat ca nu exista in comert inghetata fara E-uri. Unele produse au chiar si 11 aditivi alimentari sau coloranti.

„Se regaseste si guma de guar, se regaseste si caragenanul. Nu sunt E-uri cu potential mare de risc, dar in momentul in care ei sunt incalziti, se produce acel caragenan degradat atunci apar cu adevarat problemele, de la simpla dermatita, de la simpla congestie nazala, sunt, de asemenea, triggeri de astm bronsic, de probleme digestive de genul greata, varsatura. Bineinteles, dupa ce se consuma in cantitati mari. Caragenanul, de exemplu, cel degradat, este interzis in anumite tari ale Uniunii Europene”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutritionist.

Asa ca medicii recomanda moderatie, iar pentru a evita problemele digestive sa asteptam ca inghetata sa se topeasca in gura.

„150 - 200 de grame in prima jumatate a zilei si doar daca se face si putin sport”, spune Lygia Alexandrescu.

Pentru copii, portia ar trebui sa fie chiar mai mica, undeva la 100- 150 de grame, iar inghetata sa fie preparata pe cat posibil in casa sau cumparata de la gelaterii care nu folosesc aditivi alimentari.

sursa: digi24.ro

arsita inghetata protectia consumatorilor probleme digestive alergii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005033 (s)