News Flash:

Perchezitii in Timisoara si in alte 6 orase. A fost destructurata o grupare de criminalitate informatica cercetata in 15 state

17 Iulie 2015
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
perchezitii politie2
O grupare specializata in infractiuni informatice, care era cercetata in 15 state, a fost destructurata in urma unor perchezitii efectuate in Romania simultan cu descinderi in celelalte state, informeaza Politia Romana.
Politistii de combatere a criminalitatii organizate si procurorii DIICOT, cu sprijinul Europol, au efectuat, marti, 16 perchezitii la locuintele unor persoane banuite ca ar fi comercializat date confidentiale prin intermediul unui forum. Perchezitiile au fost efectuate in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea si Fagaras, la 12 persoane.
Cele 12 persoane din Romania fac parte dintr-o grupare internationala organizata, care este cercetata in 15 state. La actiune au participat si ofiteri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie.
Au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai gruparii din 15 state, sincronizate si coordonate de FBI si Europol.
In primavara anului 2013, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate s-au sesizat cu privire la existenta mai multor utilizatori care activeaza pe un forum online, specializat in activitati din sfera criminalitatii informatice.
Pe forum, 12 persoane din Romania si-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul carora ar fi comunicat intre ei, ar fi comercializat date confidentiale, precum cele apartinand unor instrumente de plata electronica si ar fi coordonat modalitati specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.
Folosindu-se de informatiile detinute, ar fi initiat si executat atacuri informatice impotriva unor servere care gazduiau diverse site-uri pe internet, precum si atacuri de tip phishing impotriva clientilor unor platforme financiare online.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca, in perioada 2013 - 2014, unul din banuiti s-ar fi implicat alaturi de alti suspecti cercetati in prezenta cauza, in lansarea mai multor atacuri de tip "phishing" impotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plati si totodata impotriva clientilor unei banci situate pe teritoriul Germaniei, in scopul obtinerii de date confidentiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior in cadrul altor activitati infractionale cu specific informatic.
Totodata, s-a stabilit ca pe parcursul anului 2014, un alt banuit ar fi achizitionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidentiale aferente unor carduri bancare, de regula carduri de credit emise de institutii financiare din SUA si Anglia si, ar fi transferat fara drept sume de bani catre mai multe persoane atat din SUA, cat si din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.
Doi barbati au fost retinuti de procurorii DIICOT, urmand a fi prezentati instantei de judecata, cu propunere de arestare preventiva.
Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integritatii datelor informatice, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, fals informatic, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, precum si frauda informatica.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana si SRI. Mediafax.ro

politia romana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006348 (s)