News Flash:

Pentru ce boli sunt bune semintele de dovleac

10 Noiembrie 2015
3451 Vizualizari | 0 Comentarii
seminte dovleac
Virtutile semintelor de dovleac au fost descoperite inca din timpuri stravechi. Cu mii de ani in urma, populatiile din America de Nord si de Sud foloseau acesteseminte pentru efectul lor diuretic, iar pulberea obtinuta prin macinarea lor o amestecau cu apa, cu lapte sau cu miere si o consumau pentru eliminarea viermilor intestinali.

Calitatile terapeutice ale semintelor de dovleac au devenit din ce in ce mai cunoscute de-a lungul timpului, astfel ca medicina naturista recomanda folosirea acestora, printre altele, in caz de paraziti intestinali, probleme urinare, febra si tulburari gastrice.

Bogate in vitamine (E, A, complexul B), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), in proteine, acizi grasi esentiali si in carbohidrati, semintele de dovleac sunt recomandate atat pentru beneficiile lor remineralizante si vitaminzante, cat si pentru actiunea lor laxativa si sedativa.

Cum se adminnistreaza: pentru prevenirea si tratarea problemelor de sanatate, semintele de dovleac se pot administra fie ca atare, fie sub forma de ulei (inclusiv capsule cu ulei).

Remediu in suferintele prostatei

Autoritati precum Organizatia Mondiala a Sanatatii au autorizat utilizarea medicinala a semintelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive si ale tulburarilor urinare care apar in adenomul de prostata. Actiunea terepeutica in aceste neplaceri este pusa pe seama unor substante precum acizii grasi nesaturati, zincul si fitosterolii.

De asemenea, aceste seminte sunt recomandate si pentru prevenirea formarii calculilor renali. In astfel de probleme se pot consuma zilnic pana la 100 g de seminte sau se poate face o cura cu capsule cu ulei (intre una si trei comprimate pe zi, intre mese, timp de 20 de zile).

Protejeaza inima

Gratie continutului bogat in acizi grasi Omega-3, semintele de dovleac sunt de ajutor si pentru prevenirea bolilor de inima. Aceste seminte reduc nivelul colesterolului „rau”, imbunatatesc circulatia sangvina si impiedica formarea placilor de aterom, care duc la aparitia aterosclerozei. De asemenea, prin continutul de potasiu, aceste seminte normalizeaza tensiunea arteriala.

Pentru efectul protector cardiac se poate face o cura de o luna, in cadrul careia se consuma zilnic 80 de seminte de dovleac crude (cura se poate repeta de trei ori pe an).

Alunga insomniile

Daca ai probleme cu somnul, poti incerca remediile cu seminte de dovleac, intrucat au efect sedativ. In aceasta situatie, este indicata o cura de doua saptamani cu decoct din seminte de dovleac. Pentru a-l prepara, ai nevoie de o lingurita cu seminte nedecojite si pisate, care se pun intr-un bol cu 250 ml de apa si se lasa 5 minute la fiert. Decoctul se consuma la temperatura camerei, indulcit cu miere, inainte de culcare.   

Elimina parazitii intestinali

Semintele de dovleac si-au dovedit eficienta si in caz de parazitoze cu giardia, oxiuri si tenie. Acest efect este conferit de prezenta unui aminoacid, cucurbitina, care „paralizeaza” vierrmii intestinali, eliminandu-i.

In parazitoze, se poate prepara un remediu din 100 g de seminte de dovleac pisate (in cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte si cu o lingurita de miere. Acest remediu se ia dimineata, pe stomacul gol.

Ce beneficii mai aduc seminte de dovleac

•    Prin continutul de fier, semintele de dovleac combat anemia.

•    Zincul din aceste seminte ajuta la intarirea sistemului imunitar si are valoare antioxidanta, protejand organismul de actiunea radicalilor liberi. De asemenea, zincul este un nutrient important pentru sanatatea sistemului osos, prevenind osteoporoza.

•    Prin continutul de magneziu, semintele de dovleac combat anxietatea, durerile de cap si crampele musculare. O substanta din aceste seminte (L-triptofan) actioneaza ca antidepresiv.

•    Prin actiunea anti-inflamatoare naturala, semintele de dovleac reduc simptomele artritei.

Uleiul de seminte de dovleac contine de sase ori mai mult acid linoleic decat uleiul de masline. (sursa: clicksanatate.ro)

dovleac seminte protejeaza inima alunga insomniile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007035 (s)