News Flash:

Pedeapsa capitala in cazul Gologan, definitiva. Avocatii vor depune o cerere de gratiere

26 Ianuarie 2016
933 Vizualizari | 0 Comentarii
Ionut Alexandru Gologan
Curtea Federala de Justitie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitala in cazul Gologan printr-o decizie definitiva, urmand ca avocatii cetateanului roman sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaysian in care a fost comisa fapta, anunta MAE.
''Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul in cazul cetateanului roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federala de Justitie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitala printr-o decizie definitiva, fiind epuizate astfel toate caile interne de atac in acest caz. Avocatii cetateanului roman urmeaza sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaysian in care a fost comisa fapta", informeaza MAE intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, aceasta cerere va fi analizata de o Comisie de Gratiere, care se convoaca la solicitarea sultanului. MAE precizeaza ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, iar acest demers poate fi de durata.
De asemenea, MAE informeaza ca legislatia malaysiana privind pedeapsa capitala pentru traficul de droguri este in curs de revizuire. Autoritatile malaysiene au informat oficial ca au blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii.
''Statul roman, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al Ambasadei Romaniei la Kuala Lumpur, va continua demersurile, avand in vedere situatia fara precedent in care se aduce atingere dreptului la viata al unui cetatean roman, consacrat ca un drept inalienabil in ordinea constitutionala a statului roman. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atentie deosebita, cazul a fost si ramane o prioritate pentru autoritatile romane. Ministerul Afacerilor Externe reitereaza ca, inca de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat si a intreprins toate demersurilor posibile in vederea acordarii de asistenta cetatenilor romani. Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a urmarit in mod prioritar evolutia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat in permanenta cu avocatii apararii si a asistat la termenele de judecata. Totodata, reprezentantul cu atributii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite in penitenciarul in care cetatenii romani executa pedepse privative de libertate, a intervenit si a obtinut facilitati pentru imbunatatirea regimului de detentie aplicat si a mentinut legatura cu familiile apartinatoare din tara", se arata in comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, tot la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul in cazul cetateanului roman condamnat la 8 ani de inchisoare si 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanta a confirmat aceasta sentinta si, in acest caz, nu mai exista o alta cale de atac.

gologan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2518 (s) | 22 queries | Mysql time :0.034258 (s)