News Flash:

ONU: Ultimii trei ani au fost cei mai caldurosi din istoria masuratorilor meteo. Vremea extrema si dezastrele climatice au generat pagube record

19 Ianuarie 2018
962 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula2

Ultimii trei ani au fost cei mai caldurosi din istoria masuratorilor meteo, a anuntat joi Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO), un organism specializat al ONU, relateaza site-ul agentiei Reuters.
In 2017, temperatura medie globala a fost cu 1,1 grade Celsius peste nivelul inregistrat inainte de Revolutia Industriala, potrivit datelor WMO. Recordul de temperatura a fost inregistrat in 2016, iar in 2017 si 2015 datele au fost similare.

"17 dintre 18 cei mai caldurosi ani din istorie au fost in acest secol, iar gradul de incalzire din ultimii trei ani a fost exceptional. Statele Unite au avut anul cel mai scump din punctul de vedere al catastrofelor meteorologice si climatice, in timp ce dezvoltarea altor tari a fost incetinita sau inversata de cicloane tropicale, inundatii si seceta. Incalzirea arctica a fost deosebit de pronuntata si va avea repercusiuni profunde si de lunga durata asupra nivelurilor marilor si asupra modelelor meteorologice din alte parti ale lumii", a spus secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas.

Temperaturile medii din 2016 si 2015 au fost afectate de fenomenul "El Nino", care se produce in zona tropicala, sudica, a Oceanului Pacific, din cauza incalzirii la suprafata a apelor oceanului si a deplasarii acestora dinspre partea vestica spre partea estica (spre vestul Americii de Sud). Fenomenul meteo genereaza secete, furtuni si inundatii.
Doar in Statele Unite, vremea extrema si dezastrele climatice au generat pagube record de 306 miliarde de dolari in 2017, in special din cauza incendiilor si a uraganelor (Harvey, Maria si Irma), potrivit datelor ONU.

Presedintele american Donald Trump si-a retras tara din Acordul de la Paris, intrucat nu considera ca schimbarile climatice sunt provocate de emisiile de gaze si alte activitati desfasurate de catre companii.

La 29 decembrie 2017, Trump a ironizat teoria incalzirii globale, afirmand ca in estul Statelor Unite ar fi bine sa se incalzeasca putin vremea, in contextul temperaturilor extrem de scazute.

Prin Acordul climatic de la Paris din 2015, cele 195 de state semnatare au stabilit obiectivul de a limita cresterea nivelului mediu al temperaturii in lume sub nivelul de doua grade Celsius. Indeplinirea acestei tinte depinde de folosirea combustibililor fosili.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005137 (s)