News Flash:

Neregulile gasite de comisia din 2007 in arhiva SIPA: Documente copiate, acte lipsa si un xerox depozitat chiar in arhiva, precum si acte care au ajuns la fostul ministru Monica Macovei

25 Mai 2017
986 Vizualizari | 0 Comentarii
monica macovei
Evenimentul Zilei prezinta raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Documentul,care are mentiunea ”Secret de serviciu” arata o serie de nereguli: documentele copiate, un xerox depozitat chiar in spatiul de arhiva si acte care au ajuns la Monica Macovei, dar apoi li s-a pierdut urma. Ministerul Justitiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces in arhiva SIPA dupa desfiintarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.
Raportul prezentat de ziarul Evenimentul Zilei apartine comisiei constituite in data de 31 martie 2007 si a fost inregistrat un an mai tarziu, pe vremea cand ministru al Justitiei era Catalin Predoiu.
Printre principalele nereguli constatate se afla: pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat. ”Unele documente apar in dosare diferite, in foarte multe cazuri exemplarele 1 si 2 se repeta sau apar in dosare sau volume diferite, in copie xerox ”.
Alte documente aveau numarul de inregistrare scris cu creionul. ”Se remarca stersaturi cu pasa corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hartie imprimata pe verso. De asemenea, unele documente prezinta metiunea: s-a facut xerox, altele sunt xerocopii, precum si mentiunea nota de pe discheta. (…) Tot in ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusa operatiunea de rescriere a hard diskurilor aflate in incinta Directiei Nationale de Protectie si Anicorutie”, se mai arata in raport.
Comisia constata insa ca nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a facut aceasta operatiune. In privinta mediilor de stocare electronica, a fost gasit un dosar continand 11 plicuri sigilate, stampilate si semnate, continand probabil CD-uri, precum si o cutie ce contine un hard disk marca Seagate, precum si CD-uri si dischete nesigilate.
Mai mult, in incinta arhivei SIPA se afla un copiator.
”In zona proxima spatiului de depozitare a arhivei, Comisia a identificat un multifunctional Xerox, activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox dupa documentele aflate in arhiva. Pe toata durata activitatii comisiei, xeroxul a fost depozitat in afara spatiului de arhiva, fiind sigilat.”
La nivelul Serviciului de Informatii Clasificate, a fost identificata o arhiva redusa de documente apartinand fostei DGPA si fostei SIPA. Documentele faceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau inregistrate sau erau inregistrate defectuos.
”Aceasta component importanta a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariata de catre o comisie desemnata de catre fostul ministru Monica Macovei, fiind formata din domnul Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crazni si Aldea Nicolae. Ca si la data inventarierii lor, nici in prezent aceste documente din arhiva operative nu sunt inregistrate in registru special conform prevederilor legii. Documentele clasificate sunt pastrate in fisete fara a avea rezolutie de arhivare din partea Ministerului Justitiei. Membrii Comisiei desemnata prin Ordin in annul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predate ministrului Justitiei Monica Macovei.” Detalii pe Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 43 queries | Mysql time :0.011934 (s)