News Flash:

Nelu Iordache, achitat in dosarul Transalpina. Decizia nu este definitiva

29 Decembrie 2017
537 Vizualizari | 0 Comentarii
nelu iordache

Nelu Iordache a fost achitat vineri de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, in dosarul Transalpina, in care acesta este acuzat de instigare la abuz in serviciu si la fals in inscrisuri. Acesta a fost trimis in judecata in acest dosar in anul 2014. Decizia poate fi contestata de catre procurori.
„Achita pe inculpatul Iordache Nelu la data savarsirii faptelor, pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu, in forma continuata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. (...) Achita pe inculpatul Iordache Nelu, cu datele personale mentionate anterior, pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arata in decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti.

Aceeasi masura a fost dispusa si pentru Ion Dina, Marin Tudor, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Mircea Nicolae Dorel si SC Romstrade SRL.

Nelu Iordache, firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova au fost trimisi in judecata in anul 2014 pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 184 de kilometri din DN 67C Transalpina, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei, respectiv dirigintii de santier Ion Dina si Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Constantin Serban si Stefan Branaru, au certificat si vizat, pentru a fi decontate, situatii de lucrari fictive sau neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajatii DRDP Craiova sa aprobe plata lucrarilor neefectuate si materialele de constructie inexistente, Nelu Iordache, in calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrarilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea sa falsifice mai multe situatii de lucrari si facturile aferente.

Nicolae Dorel Mircea ar fi falsificat doua situatii de lucrari prin care s-a atestat in mod nereal ca firma Romstrade ar fi executat lucrari la trei poduri, valoarea totala confirmata si neexecutata fiind de 1.750.962 de lei. El ar mai fi falsificat si o situatie de lucrari in care a inclus aprovizionarea cu materiale de constructii in valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul DRDP Craiova, pentru a fi decontate mai multe facturi cu lucrari neexecutate si materiale achizitionate, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Directorul de la Departamentul Analize - Decontari al Romstrade ar fi falsificat, de asemenea, mai multe situatii de lucrari prin care s-a atestat, in mod nereal, ca societatea comerciala ar fi executat lucrari constand in "doborarea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm" si "scoaterea radacinilor si a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm", valoarea totala a platilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de 4.063.978,44 lei.

In acest fel, Compania Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost prejudiciata cu aproape 23 de milioane de lei, intrucat DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperati in cursul urmaririi penale, in urma solicitarii procurorilor DNA, se mai arata in documentul citat.

Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Nelu Iordache. Tot la Tribunalul Bucuresti se judeca, din 26 aprilie 2013, procesul in care Iordache este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a incheiat contractul cu CNADNR.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016616 (s)