News Flash:

Bine de știut!

Începând de duminică, 27 octombrie, șoferii agresivi în trafic pot fi raportați printr-o nouă platformă digitală creată de MAI

28 Octombrie 2024
89 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto Tion ro

Începând de duminică, 27 octombrie, șoferii care adoptă un comportament agresiv în trafic pot fi raportați printr-o nouă platformă digitală dezvoltată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Această inițiativă își propune să crească siguranța pe drumurile publice, oferind cetățenilor oportunitatea de a contribui activ la identificarea și sancționarea comportamentelor periculoase. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) lansează astăzi această platformă pe HUB-ul de servicii al ministerului, permițând participanților la trafic să transmită informații despre comportamentul agresiv al șoferilor pe drumurile publice.

„Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, transmite Poliția Română.

Ce abateri pot fi raportate

Cetățenii pot semnala următoarele abateri de la regimul circulației pe drumurile publice:

Conducătorii de vehicule sunt interziși să manifeste un comportament agresiv în trafic. Prin comportament agresiv se înțelege realizarea, pe drumurile publice, a uneia dintre următoarele manevre:

Schimbarea repetată a benzilor de circulație sau a rândurilor, alternând din stânga în dreapta, cu scopul de a depăși un șir de vehicule care circulă în aceeași direcție.

Întoarcerea vehiculului utilizând frâna de ajutor.

Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă a roților motoare, fără a fi în contact cu solul.

Circulația cu vehiculul la o distanță foarte mică față de un alt vehicul, fie în față, fie în spatele acestuia, ori lateral, precum și reducerea bruscă a vitezei fără un motiv întemeiat, cu scopul de a intimida celălalt conducător.

Utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat vehiculul din față să elibereze banda de circulație.

Conducerea unui moped sau motocicletă cu o singură roată în contact cu asfaltul.

Mersul cu spatele al vehiculului pentru a intimida ceilalți participanți la trafic care circulă în spatele său.

Executarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în scopul întoarcerii sau rotirii acestuia.

Accelerarea repetată a motorului pentru a deranja persoanele aflate în apropierea drumului public.

Comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este sancționat conform articolului 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu o amendă de 4-5 puncte (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Cum funcționează platforma și ce trebuie să conțină sesizarea

Conform informațiilor furnizate de instituție, platforma permite oricărui cetățean să depună o reclamație online împotriva șoferilor care manifestă comportamente agresive în trafic.

Aceasta include comportamente precum:

Schimbările bruște de bandă fără semnalizare.

Frânarea bruscă și nejustificată.

Intimidarea altor șoferi.

Depășirile periculoase.

Pentru a fi validă, sesizarea trebuie să conțină următoarele informații obligatorii:

Datele de identificare ale persoanei care face reclamația (nume, prenume și codul numeric personal sau, după caz, codul de identificare).

Datele de contact.

Numărul de telefon și adresa de corespondență.

O declarație pe propria răspundere privind veridicitatea aspectelor raportate, inclusiv a înregistrărilor audio-video sau video.

Data, ora, locul sau alte detalii care să ajute la identificarea locului unde a fost surprinsă fapta contravențională, precum și semnătura.

După depunerea sesizării, aceasta va fi analizată de poliția rutieră. Șoferii care sunt considerați vinovați pot fi sancționați cu amenzi, puncte de penalizare sau chiar suspendarea permisului de conducere, în funcție de gravitatea faptei.

Această platformă are rolul de a contribui la crearea unui mediu mai sigur pe șosele, facilitând implicarea publicului în raportarea abaterilor și ajutând autoritățile să reacționeze mai eficient împotriva comportamentelor agresive, conform celor transmise de Poliția Română.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005245 (s)