News Flash:

Munca de acasă: Cum să fiţi eficient?

22 Aprilie 2020
2885 Vizualizari | 0 Comentarii

Munca de acasă este mai importantă ca oricând în contextul actual însă modul în care o putem pune în aplicare poate prezenta dificultăţi, indiferent de domeniul de activitate. Cum să lucrăm de acasă productiv? este o întrebare care îi preocupă chiar şi pe cei de mai de succes dintre noi.

Atunci când lucrăm la sediul companiei ne găsim într-un mediu dedicat muncii, dar ce facem acasă, unde avem suntem înconjuraţi de "distrageri" care ne împiedică să ne terminăm sarcinile?

Iată câteva sfaturi de care puteţi să ţineţi cont pentru a fi productivi şi eficienţi atunci când lucraţi de acasă.

1. Creaţi un spaţiu de lucru adecvat

Un spaţiu de lucru adecvat poate face diferenţa atunci când vă desfăşuraţi munca de acasă. În mod ideal, ar trebui să aveţi o încăpere separată cu o masă de birou însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Dacă nu aveţi o cameră separată la dispoziţie, atunci puteţi amplasa o masă de birou în încăperea cu cele mai puţine şanse să fiţi deranjat de cineva.

Asiguraţi-vă că spaţiul de lucru are o conexiune Wi-Fi bună şi vă permite să conectaţi uşor laptopul la o priză de alimentare.

Vorbind despre laptopuri..

2. Asiguraţi-vă că dispuneţi de echipamentul de care aveţi nevoie pentru a vă desfăşura munca de acasă

Minimum necesar înseamnă un laptop şi o conexiune la Internet. Acest minim include orice software sau aplicaţii necesare pentru a vă desfăşura activitatea, împreună cu detaliile de conectare dacă folosiţi servicii care rulează în reţeaua companiei sau pe alte platforme (ex. un serviciu de gazduire web precum HostX.ro). Într-o lume ideală, munca de acasă se planifică în avans însă dacă acest lucru nu este posibil asiguraţi-vă că ştiţi pe cine trebuie să contactaţi pentru a avea acces la software şi aplicaţii vitale.

Este o idee bună să aveţi un plan de rezervă atunci când vine vorba de conexiunea dvs. la Internet. Nici o conexiune nu este garantată 100%; fiţi pregătiţi pentru o situaţie de avarie (o conexiune mobilă poate asigura temporar conectivitatea necesară muncii).

3. Asiguraţi-vă că ceilalţi membri ai locuinţei dvs. au înţeles ce se întâmplă

Întreruperile pot fi extrem de frustrante atunci când lucraţi de acasă şi pot duce la conflicte. Faceţi tot ce puteţi pentru a minimiza astfel de situatii.

Împărtăşiţi calendarul activităţilor dvs. astfel încât ceilalţi să ştie când veţi fi într-o întâlnire şi nu doriţi să fiţi deranjat, chiar dacă sunteţi presat în privinţa spaţiului. Dacă aveţi o încăpere pentru propriul birou, puteţi să utilizaţi un semn "Nu deranjaţi" pentru uşă, pentru a asigura confidenţialitatea de care aveţi nevoie.

Dacă şi alţi membri din locuinţa dvs. lucrează de acasă în acelaşi timp cu dvs., atunci lucrurile se pot complica şi este posibil să fie nevoie să faceţi compromisuri.

Este o idee bună să explicaţi oamenilor cu care lucraţi ceea ce se întâmplă şi că vă desfăşuraţi activitatea de acasă. Oamenii vor înţelege dacă vă confruntaţi cu probleme sau circumstanţe neobişnuite.

4. Fceţi pauze regulate

Până acum am analizat lucruri care vă pot împiedica sa lucraţi, însă uneori prea multe ore de muncă pot deveni o problemă pentru cei care lucrează de acasă.

Fără o anumita rutină vă puteţi regăsi muncind mult mai multe ore, fără pauză. Acest lucru în sine vă poate afecta productivitatea şi pe termen lung - sănătatea.

Prin urmare, faceţi pauze scurte, regulate, precum şi o pauză mai lungă pentru prânz.

5. Terminaţi-vă treaba şi "închideţi biroul"

Un alt risc asociat muncii de acasă este că uneori puteţi ajunge în situaţia în care munca dvs. se încheie doar seara târziu.

Şi această situaţie vă poate afecta productivitatea. Toată lumea lucrează până târziu uneori însă dacă aceasta situatie se repetă în fiecare zi atunci sunt şanse ca ceva să nu meargă în direcţia corectă.

Finalizaţi munca cât mai aproape de timpul dvs. normal de lucru, apoi închideţi laptopul. Dacă lucraţi într-un camera separată părăsiţi biroul şi închideţi uşa. Dacă nu aveţi un birou dedicat, ordonaţi-vă spaţiul de lucru şi asezati laptop-ul la distanţă.

Oprirea din lucru vă va ajuta să vă relaxaţi şi să vă pregătiţi pentru a doua zi.

6. Păstraţi legătura cu colegii de muncă şi cu clienţii

Lucrul de acasă vă poate face să vă simţiţi liber aşa că luaţi măsuri pentru a vă asigura că sunteţi în contact regulat cu toţi cei cu care trebuie să păstraţi legătura.

Emailul vă poate ajuta în acest sens însă nu este modul ideal de comunicare. Serviciile de mesagerie online pot fi de ajutor dacă doriţi să păstraţi legătura doar cu câteva persoane din echipa dvs. însă dacă faceţi parte dintr-o echipă mai mare veţi dori să folosiţi un serviciu mai avansat care oferă posibilitatea organizării de videoconferinţe (ex. Zoom) sau o platforma de comunicare business (ex. Slack).

7. Exploraţi noi moduri de a rămâne productiv

Instalarea rutinei este un pericol major al muncii de acasă aşa că este o idee bună să încercaţi lucruri noi pentru a vă menţine productiv.

Sugestii: blocaţi websiturile şi aplicaţiile care vă răpesc mult din timp; opriţi notificările aplicaţiilor sau stabiliţi-vă anumite intervale la care să le verificaţi; întocmiţi liste cu lucruri de realizat şi duceţi-le la bun sfârşit; folosiţi tehnici de îmbunătăţire a productivităţii (1 task la fiecare 25 minute de exemplu); înţelegeţi-vă propriile obiceiuri de lucru şi adaptaţi-vă. Nu în ultimul rând, aveţi grijă de sănătatea dvs. Mişcarea, sănătatea şi productivitatea sunt strâns legate între ele.

Concluzie

Este posibil să lucraţi extrem de eficient de acasă la fel cum este posibil să lucraţi extrem de ineficient dintr-un birou.

Faceţi tot ce puteţi pentru a vă asigura că mediul de lucru la domiciliu este plăcut, că nu aveţi parte de întreruperi constante şi nu vă neliniştiţi dacă nu reuşiţi să vă concentraţi deplin p muncă în anumite perioade ale zilei. Şi nu uitaţi să vă opriţi din muncă atunci când simţiţi nevoia.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :3.0276 (s) | 33 queries | Mysql time :0.005310 (s)