News Flash:

Motivarea in dosarul VALIZA: Becali a urmarit prin "mijloace nesportive" sa caatige o competitie interna

16 Ianuarie 2014
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
Gigi Becali a urmărit să caştige o competiţie internă prin "mijloace nesportive", nu prin eforturile sportive ale clubului pe care-l patrona, arată judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei din dosarul "Valiza", de condamnare a finanţatorului Stelei la trei ani de închisoare. "Instanţa de control judiciar constată că inculpatul a urmărit prin "mijloace nesportive" să câştige o competiţie internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în speţă - echipa C.F. Gloria 1922 Bistriţa, cu care era într-o competiţie directă în campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei Steaua Bucureşti, patronată de inculpatul Becali George, de a se califica şi de a participa în competiţia europeană de fotbal intercluburi UEFA Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucureşti şi principalului său acţionar - inculpatului Becali George - importante venituri financiare", apreciază judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Potrivit sursei citate, este "inacceptabil" ca, într-o competiţie sportivă, o echipă să fie retribuită de patronul altei echipe concurente şi, mai grav, ca o echipă să joace un meci de fotbal în interesul altei echipe şi nu în interesul său propriu.

"Practic, jucătorii echipei de fotbal Gloria 1922 Bistriţa au fost plătiţi, cumpăraţi să joace în interesul echipei Steaua Bucureşti, pentru ca, în final, aceasta să poată câştiga titlul de campioană naţională de fotbal", spun magistraţii instanţei supreme.

Mai mult, judecătorii instanţei supreme subliniază că sumele de bani oferite sau promise de Becali nu au avut scopul determinării jucătorilor de fotbal ai echipelor Universitatea Cluj şi, respectiv, C.F. Gloria 1922 Bistriţa, să-şi încalce această obligaţie generală de loialitate faţă de angajatorul său.

"În cauză, este dovedit că inculpatul Becali George a promis sume de bani pentru ca jucătorii echipei Gloria 1922 Bistriţa să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în sensul de a-şi apăra corect şansele de joc pentru a obţine rezultatul egal sau victorie în meciul cu echipa de fotbal Rapid Bucureşti, fapt recunoscut chiar de inculpatul însuşi, care nu a contestat niciodată promisiunea făcută jucătorilor de fotbal ai echipei Gloria 1922 Bistriţa", conform motivării, transmise de ICCJ.

În ceea ce priveşte aplicarea pedepsei, judecătorii de la ICCJ au ţinut cont şi de comportamentul public manifestat de patronul clubului de fotbal.

"Becali George, prin comportamentul public, prin modul de a prezenta evenimentele şi activităţile în care fusese implicat, prin necontestarea faptelor în materialitatea lor, susţinând că a acţionat astfel (a oferit bani jucătorilor de fotbal), în scopul realizării unui joc mai bun şi nu pentru obţinerea unor beneficii de ordin personal, a încercat să dovedească că nu a săvârşit nicio infracţiune", apreciază magistraţii.

În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare - pentru ca aceştia să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucureşti la câştigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, şi alte persoane aşteptau deznodământul meciului "U" Cluj - CFR, în funcţie de care "marfa" urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 şi a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar şi fără intervenţia poliţiei.

DNA a declanşat urmărirea penală faţă de Becali, Teia Sponte şi alţii, iar dosarul, care a cuprins şi o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistriţa, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanţă la finalul anului 2008.

După cinci ani de la declanşarea scandalului, ÎCCJ a dat sentinţa definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Anterior, în 20 mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

În 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina.

În prezent, Gigi Becali execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate la Penitenciarul Poarta Albă. Mediafax.ro


gigi becali champions league becali george
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009211 (s)