News Flash:

Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, primeste 10.000 euro pe luna de la un offshore

12 Aprilie 2016
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
vlad grigorescu
Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, primeste de doi ani bani de la o companie din insulele britanice Turks&Caicos. In prima declaratie de avere depusa la intrarea in mandat, demnitarul a ascuns provenienta banilor.

La o luna de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declaratia de avere de inceput de mandat. Conform acesteia, incasa anual 568.050 lei din "cedarea folosintei bunurilor". In ciuda faptului ca formularul declaratiei de avere cere in mod expres sa fie specificata sursa veniturilor (nume si adresa), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru.

Dupa ce Romania Libera i-a solicitat, prin adresa oficiala, sa comunice provenienta banilor, ministrul a intocmit o noua declaratie de avere, datata 26 ianuarie 2016, in care misterul s-a lamurit partial: banii proveneau din cedarea folosintei a doua bunuri. Astfel, din cedarea folosintei unui bun imobil, demnitarul incaseaza anual 13.550 lei, deci cam 1.100 de lei lunar.

Platitorul sumei, insa, a fost anonimizat in declaratie, deci ministrul incalca in continuare legea declararii averilor. Restul sumei, adica 554.500 lei, provine de la o companie al carei nume a fost dezvaluit: Impact Sales Co., din jurisdictia offshore britanica (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a carui folosinta o cedeaza Grigorescu este unul mobil, nu imobil.

"Referitor la speculatiile facute pe seama declaratiei de avere pe care am depus-o la ocuparea functiei de Ministru al Energiei as dori sa fac o scurta precizare. In discutie se afla o eroare tehnica in depunerea declaratiei de avere, care imi apartine si care a fost remediata in termenul legal prin depunerea unei declaratii rectificative. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. Cele doua contracte puse in discutie nu au vreo legatura cu pozitia oficiala de ministru. Este vorba de contracte private, supuse unei minime confidentialitati ca orice contract intre persoane private. Chiar si asa, toate sumele si partile contractante sunt declarate, potrivit legii", a precizat ministrul tehnocrat.

Care sunt proprietarii si/sau administratorii companiei offshore Impact Sales Co.? Dupa cum se stie, scopul companiilor offshore nu este doar sa optimizeze fiscal venituri (sau sa faca evaziune fiscala, conform altor interpretari), ci si sa ascunda identitatea celui sau celor care controleaza compania. In cazul de fata, lipsa de transparenta este totala. Cercetarile noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informatii despre Impact Sales Co. au fost obtinute de pe cateva site-uri care furnizeaza date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com mentioneaza Impact Sales Co. ca fiind „consignee" (responsabil financiar de primirea marfii) in tranzactii cu propilena (si derivati) intre o companie mexicana (Indelpro) si o alta, necunoscuta, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizeaza acelasi tip de date in legatura cu Impact Sales Co. In fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupa de intermediat tranzactii comerciale, arata ca Impact Sales Co. este printre parteneri, fara a oferi alte detalii.

provenienta banilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005931 (s)