News Flash:

Ministrul Energiei: Pretul gazelor naturale va stagna la 60 lei/MWh pana la 31 martie anul viitor

29 Iunie 2016
740 Vizualizari | 0 Comentarii
gaze naturale
Pretul gazelor naturale din productia interna va stagna de la 1 iulie la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la 31 martie anul viitor, iar actorii din piata care nu fac stocuri pentru iarna conform obligatiilor stabilite vor fi amendati "drastic", a anuntat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Ministrul Energiei a anuntat marti seara, la finalul unei sedinte de Guvern care a durat cinci ore, ca pretul gazelor naturale din productia interna va stagna la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la data de 31 martie 2017.
Potrivit graficului prevazut in anexa HG 488/2015, pretul gazelor naturale din productia interna trebuia sa creasca la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.
Victor Grigorescu a subliniat faptul ca vor fi instituite "amenzi drastice" in masura in care actorii din piata nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligatiilor stabilite de ANRE.
"Scopul stabilirii administrative a unui pret de achizitie pentru gazele naturale destinate consumatorilor mentionati este acela de a proteja o categorie insemnata de clienti casnici de gaze naturale si de energie termica, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pietei gazelor, generate de alinierea pretului gazelelor naturale la nivelul preturilor practicate pe pietele europene. Schimbarile neprevazute de pe piata resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preturilor la titei din ultima perioada, au generat o conjuctura deosebita in piata romaneasca de gaze naturale, unde preturile administrative stabilite in conformitate cu prevederile legale, dar si cu acceptul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, au devenit comparabile si, uneori, chiar mai mari fata de preturile pietei", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Astfel, Guvernul a desemnat autoritatea competenta cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie sa le inmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012.

ministrul energiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 33 queries | Mysql time :0.038194 (s)