News Flash:

Ministerul Sanatatii va demara in 2018 primul program pilot de depistare a cancerului la san

7 Noiembrie 2017
1048 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer mamar

Ministerul Sanatatii anunta ca la inceputul anului viitor va incepe primul program de depistare precoce a cancerului la san, care se va derula pe o perioada de cinci ani si prin care peste 30.000 de femei vor fi testate in acest scop, costul acestuia fiind de 21 de milioane de euro.
„Pentru prima oara, la inceputul anului 2018, in Romania va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de san, care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila in valoare de 21 milioane euro.(...) Programul de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san se va derula pe o perioada de 5 ani si presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartinand categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri etnice vulnerabile.Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest si Vest, respectiv Nord Est si Sud Est”, reiese dintr-un comunicat de presa transmis de catre ministerul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte, inclusiv, preluarea in tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

„Acest program pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa putem extinde testarea la nivel national. Vom putea, astfel, sa furnizam un program national consolidat care sa asigure accesul egal si echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare si diagnostic de calitate. Dezvoltarea si consolidarea serviciilor si interventiilor preventive reprezinta o prioritate a Ministerului Sanatatii inclusa in Programul de guvernare, in scopul imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a calitatii vietii”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.


Ministerul Sanatatii anunta ca programul prevede actiuni de educare si informare a femeilor si de sprijinire si consiliere a celor diagnosticate si se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calitatii programelor de screening pentru cancer.

„Cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, Ministerul Sanatatii beneficiaza de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe nationale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B, C si D, precum si pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate si pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte”, se mai arata in comunicatul institutiei.

Pana la sfarsitul anului 2017, Ministerul Sanatatii intentioneaza finalizarea de noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare.

Potrivit unui studiu efectuat de Coalitia pentru Sanatatea Femei, in Romania, doar anul acesta au fost inregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer la san, ceea ce inseamna ca 21 de cazuri noi zilnic, iar, la fiecare trei ore, o femeie moare din aceasta cauza.

„In Romania, 90% din cazurile noi de cancer la san sunt diagnosticate foarte tarziu, aceastea fiind deja in stadiile II,III si IV. De asemenea, jumatate dintre femeile diagnosticate cu aceasta afectiune, la noi, in tara, au cu mult sub media de pensionare, iar, in medie, o romanca mai supravietuieste doar cinci ani de la diagnosticarea cu aceasta maladie”, se mai arata in studiul Coalitiei pentru Sanatatea Femeii.

Specialistii spun ca tocmai lipsa unui program national de screening pentru cancerul la san agraveaza situatia de la noi din tara. Un astfel de program ar ajuta la depistarea maladiei in faze incipiente, costul mediu individual pentru tratamentele oncologice ar scadea cu 22%.


ministerul sanatatii programul pilot
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004797 (s)