News Flash:

Maestrul Ioan Holender si-a lansat doua carti la Palatul Cultural din Resita

1 Noiembrie 2013
1232 Vizualizari | 0 Comentarii
Reşiţenii s-au întâlnit joi seară, la Palatul Cultural, cu Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional 'George Enescu', care şi-a lansat două dintre cărţile sale.

'Le-am povestit celor prezenţi câte ceva din itinerariul acesta al meu, de la Facultatea de Mecanică din Timişoara, până în zilele de astăzi, ce am făcut, cum am făcut şi cum destinul m-a aruncat pe aceste meleaguri. Pe vremea studenţiei, dacă aş fi reuşit să termin facultatea şi dacă la Reşiţa aş fi primit, la vremea aceea, un angajament, aş fi fost mulţumit', a spus Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena (1 aprilie 1992 - 30 august 2010).

După ce a ajuns la Opera de Stat din Viena nu a mai venit la uzinele reşiţene.

'Totuşi, am fost la Reşiţa, dar cu Gheorghe Fiat, boxeur român, laureat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Helsinki, în 1952, şi care era de aici. Sora lui era căsătorită cu Petre Cărcăleanu, care a ajuns tenor la Opera din Iaşi. Acestea sunt legăturile mele cu Reşiţa', a mărturisit Ioan Holender, născut la 18 iulie 1935, la Timişoara.

Maestrul şi-a lansat la Reşiţa cărţile 'De la Timişoara la Viena' şi 'Spuse, trăite, dorite. Amintiri'.

'Sunt cărţi frumoase, cărţi care merită citite din mai multe motive. Unul dintre ele, dar fundamental, că dovedeşte cât de român este un om care a plecat din România, spre deosebire de mulţi alţii, şi cât de româneşte ne îndeamnă să gândim, noi, cei care trăim aici', a spus criticul se artă Gheorghe Jurma.

În prezent, Ioan Holender este director artistic şi preşedintele Festivalului Internaţional 'George Enescu', precum şi consultant al Spring Festival Tokio şi al Metropolitan Opera New York, membru de onoare al Academiei Române.

'Am încercat de multă vreme să îl aducem aici pe Ioan Holender şi să înscriem mica noastră urbe, industrială, dar şi muzicală, pe traseul prezentării cărţilor sale şi a prelegerilor sale. Am dorit, totodată, să fie şi o lecţie pentru tineret', a declarat iniţiatoarea evenimentului, dr. Dana Bălănescu. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006262 (s)