News Flash:

Liege, in stare de asediu pentru comemorarea a 100 de ani de la invadarea Belgiei de catre Germania

4 August 2014
955 Vizualizari | 0 Comentarii
Europa comemoreaza luni la Liege (est) 100 de ani de la invadarea Belgiei de catre trupele germane, o incalcare a neutralitatii regatului si un act care a precipitat Marele Razboi devenit mondial prin jocurile de aliante.
Orasul este in stare de asediu pentru a putea garanta securitatea celor 12 sefi de stat asteptati, intre care regele Felipe al VI-lea al Spaniei, presedintii francez si german, François Hollande si Joachim Gauck, si printul William, reprezentand Marea Britanie alaturi de sotia sa Kate.
Austria, Armenia, Irlanda, Serbia, Muntenegru, Romania, Bulgaria si Albania vor fi, de asemenea, reprezentate de presedintii lor. Patruzeci si trei de tari implicate in Marele Razboi au fost invitate la aceasta comemorare de regele belgienilor.
"Un eveniment cu un asemenea nivel de securitate este o premiera", a recunoscut primarul orasului Liege, Willy Demeyer.
Sase sute cincizeci de politisti au fost mobilizati pentru a securiza locurile unde au loc ceremoniile si traseul urmat de coloanele oficiale. Vor fi pozitionati tragatori de elita si doua elicoptere vor supraveghea din aer ceremoniile. O masina-spion a fost trimisa la Liege pentru a controla placutele de inamtriculare ale vehiculelor.
Locuitorii se simt insa foarte frustrati in fata acestor masuri de securitate. Ei nu pot participa la ceremonie si au fost rugati sa ramana in locuintele lor, cu ferestrele inchise.
"Unele delegatii necesita un nivel de securitate foarte ridicat si este mai bine sa se evite sa li se provoace susceptibilitatea", a explicat comandantul Stephane Pelet, care se ocupa de conducerea operatiunilor.
Ceremoniile vor incepe in cursul diminetii la memorialul interaliat de la Cointe, simbol al recunostintei aliatilor fata de oras.
Regele belgienilor Philippe va rosti o alocutiune de deschidere. Presedintele Hollande, presedintele Gauck si printul William vor lua cuvantul ulterior. Delegatii vor merge apoi la Palatul provincial pentru un dineu.
Regele Belgiei si sotia sa, Mathilde, se vor deplasa pe tot parcursul evenimentelor cu masina si nu este prevazut niciun contact cu populatia. Traseele urmate de coloanele oficiale au fost securizate inca din weekend si toate vehiculele au fost indepartate.
O a doua ceremonie, franco-belgiana, este prevazuta pentru comemorarea Legiunii de Onoare franceze, acordata orasului Liege la 7 august 1914, la trei zile dupa invadarea teritoriului belgian de catre trupele germane.
Printul William si sotia sa se vor indrepta spre Mons, situat la o distanta de 136 de kilometri de Liege, pentru a participa la o ceremonie organizata intr-un mic cimitir militar din Saint-Symphorien. Lor li se vor alatura premierul David Cameron si printul Harry. In acest cimitir a fost inhumat primul militar britanic ucis in Marele Razboi si ultimul, decedat la 11 noiembrie 1918, in ziua armistitiului care a pus capat ostilitatilor.
Invadarea Belgiei, la 4 august 1914, a declansat ostilitatile din Primul Razboi Mondial. Germania a incalcat neutralitatea micului regat pentru a prinde la mijloc trupele franceze, iar acest act a fost urmat imediat de intrarea in razboi a Marii Britanii.
Garnizoanele si forturile care inconjurau orasul Liege au rezistat timp de mai multe zile asaltului artileriei germane, care va folosi pentru prima data tunurile sale de 420 de milimetri, celebrele "Grosse Bertha".
Orasul va cadea la 16 august, dar rezistenta sa neobisnuita a intarziat timp de cateva zile avansul unei parti a fortelor germane, oferind un moment de respiro pretios aliatilor francezi si britanici.
Fortele germane se vor razbuna pe aceasta rezistenta prin abuzuri soldate cu moartea a circa 6.500 de civili si care vor soca lumea occidentala. Mediafax.ro

printul william saint-symphorien grosse bertha
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0787 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025841 (s)