News Flash:

Liderii FSLI se intalnesc luni cu premierul Mihai Tudose. Pe agenda discutiilor: elaborarea unei Legi a educatiei nationale

28 August 2017
901 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai tudose4
Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) se vor intalni luni, la ora 10:00, cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta problemele majore din invatamant, printre care elaborarea unei Legi a educatiei nationale, programele scolare invechite, subfinantarea sistemului, precum si nedreptatile la care sunt supusi angajatii din educatie.
"Conform Programului de Guvernare PSD — ALDE, cea mai asteptata lege de catre elevi, cadre didactice si parinti, este Legea Educatiei Nationale. Un act normativ realizat cu responsabilitate si supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confrunta de mai bine de 20 de ani sistemul de educatie din Romania", sustin reprezentantii FSLI care vor sa afle care este graficul elaborarii, dezbaterii publice si adoptarii acestei legi.
De asemenea, sindicalistii mentioneaza si situatia programelor scolare invechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii, acestia punctand ca elevii nu sunt pregatiti sa faca fata provocarilor din plan profesional. "Din cauza programelor, sistemul de educatie este axat pe partea teoretica, mai putin practica, iar programul elevilor este sufocant, incetinind dezvoltarea acestora. In opinia noastra, programele scolare trebuie sa fie regandite din temelii. Ele trebuie adaptate la cerintele reale ale pietei muncii", potrivit unui comunicat al FSLI.
O alta problema semnalata de sindicate este subfinantarea educatiei, ceea ce "plaseaza scolile din Romania intr-un alt secol", in conditiile in care mai exista scoli care nu au fost reabilitate sau care reprezinta un pericol pentru elevi, pentru ca nu au autorizatie de functionare din partea ISU.
Totodata, Federatia sindicala mai afirma ca banii castigati in instanta ajung la cadrele didactice dupa lungi amanari, iar sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinte judecatoresti, pe care o parte a salariatilor din invatamant ar trebui sa le primeasca nu se regasesc in legea bugetului de stat pentru anul 2017.
Nu in ultimul rand, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant avertizeaza ca majorarea salariilor brute din educatie, incepand cu anul 2018, reprezinta doar o crestere cu 25% a salariilor nete, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice, incepand cu aceeasi data, intentioneaza sa schimbe modul in care vor fi achitate darile catre stat ale angajatului.
Alte probleme aflate pe agenda sindicatelor vizeaza modificarea legii pensiilor, acestia sustinand ca in sistemul de educatie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei, dar si calculul incorect al sporurilor, deoarece salariile de baza au fost majorate la 1 ianuarie 2017 in medie cu 15%, dar calcularea sporurilor se face prin raportarea la salariul de baza din luna decembrie a lui 2016.
In ceea ce priveste costul standard per elev introdus pentru stabilirea cheltuielilor necesare cu salariile, sindicalistii sustin ca acesta nu se justifica atata timp cat determinarea costului standard se face prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Educatiei, in functie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de MFP pentru salariatii din invatamant si aprobat de Parlamentul Romaniei prin Legea bugetului de stat.
In concluzie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca in situatia in care Guvernul nu va face efortul de a gasi solutii la problemele expuse, Executivul trebuie sa ia in calcul ca "exista riscul major sa se declanseze un conflict de amploare, in sistemul de invatamant, in toamna acestui an". Agerpres
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006033 (s)