News Flash:

Legea salarizarii unice, un pantof prea mare pentru Paslaru

19 Aprilie 2016
1185 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Demisia ministrului Muncii a oferit timp premierului Ciolos, intr-un moment critic. Ajuns in Palatul Victoria dupa manifestatii de strada, guvernul Ciolos se confrunta cu protestele sindicatelor, pe care nu are cum sa le multumeasca, orice ar face. 

De ce s-a ajuns aici? Fiindca premierul Dacian Ciolos a cazut intr-ocapcana intinsa de unii politicieni, dar si de mass media anti-Ponta. Hiperbolizarea tehnicienilor a ridicat orizontul de asteptare a publicului, iar premierul  incerca sa raspunda acestor asteptari. Ca urmare, si-a fixat obiective prea ambitioase, care ar fi trebuit realizate de Parlament, pe durata unui mandat, nu de un guvern ”interimar”, in cateva luni. Cum ar fi reforma salarizarii bugetarilor, prin asa numita lege a salarizarii unice.

Daca singura problema ar fi gasirea unei formule de calcul, as admite ca e o problema tehnica, pe care o pot rezolva cel mai bine tehnocratii, tocmai fiindca nu merg in alegeri. Specialistii condusi de Ana Costea au avansat 10 variante de calcul, noul ministru, Dragos Paslaru, vine cu cea de-a 11-a, care se dovedeste corecta, si rezolva ecuatia.  Ar fi prea frumos.

De fapt, si fara alegerile din toamna, scrutinul se muta in strada. Iar liderii sindicali vor fi sustinuti de politicieni, care vor folosi guvernul pe post de sac de box.

Unde mai pui ca decizia de a creste salariile intr-un domeniu, de a le scadea in altul, tine de politici pe termen lung: ce prioritati avem, ce dezvoltam, la ce renuntam... E nevoie de sprijin parlamentar, de asumarea de catre liderii politici, de aliante si negocieri. 

Victor Ponta sustinea ca exista un proiect aproape gata. Era suficient ca premierul sa ceara PSD sa-si asume proiectul. Eventual, guvernul putea critica acest proiect, pe baza expertizei tehnice pe care o are. Daca trecea de Parlament, era raspunderea politicienilor care il voteaza. Daca nu, era vina ministrilor lui Ponta, care au pregatit legea timp de trei ani.

Cv-ul noului ministru al Muncii pare impresionant, dar i se da o sarcina mult prea grea: e silit sa alerge cu pantofi avand cateva numere mai mari, intr-o cursa in care adversarii sunt mai bine echipati si au mult mai multe ”meciuri” in picioare.
Articol preluat de pe dcnews.ro 

dacian ciolos capcana premierul tehnocratii ana costea dragos paslaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005826 (s)