News Flash:

Laboratorul Universitatii Politehnica "Traian Vuia" a analizat praful saharian

15 Aprilie 2014
1243 Vizualizari | 0 Comentarii
Specialiştii Laboratorului multifuncţional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării a Universităţii Politehnice 'Traian Vuia' din Timişoara (UPT) au monitorizat şi au analizat componenţa prafului saharian care s-a abătut recent asupra Europei, constatând că limitele maxime admise nu au fost depăşite pe raza municipiului.

'Experţii noştri au întreprins studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf la nivelul Timişoarei, respectiv la nivel naţional. Datele noastre sunt complementare celor obţinute prin satelit. S-au pus în evidenţă, la începutul exerciţiului, particule de praf de origine continentală (sahariană) la altitudini cuprinse între doi şi cinci kilometri, având concentraţii estimate la 40 micrograme/mc. În perioada investigată au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-10 kilometri, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de 1,5-2 kilometri. În ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la 4-5 kilometri altitudine (concentraţii de până la 60 µg/m3) şi prezenţa unor nori formaţi, la altitudine joasă, care au împiedicat apoi urmărirea fenomenului în detaliu', a declarat, luni seară, prof. univ. dr. ing, Ioana Ionel, director al Centrului de cercetare al UPT.

Maximul fluxului de particule estimat pentru ziua de vineri după-masa şi sâmbătă (4-5 aprilie) nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale. Monitorizarea cu instrumentele standard ale laboratorului, în puncte şi la sol, acreditat RENAR, au arătat că nu s-au depăşit limitele maxim admise, nici la specia particule de 10 şi 2,5 microni, nici la Nox, SO2, CO, O3.

'În ciuda faptului că există un număr redus de publicaţii la nivel mondial privind influenţa prafului saharian asupra sănătăţii, există totuşi o serie de rezultate preliminare care arată cât de importante sunt astfel de cercetări. Particulele minerale aflate în suspensie în diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare şi aerosoli în atmosfera terestră. Dinamica acestor particule este cu certitudine influenţată de temperatură, umiditate, presiune, radiaţie solară, regiune geografică etc. Toţi aceşti parametri influenţează deopotrivă agresivitatea particulelor minerale asupra mediului înconjurător, fauna, flora, sănătatea umană', adaugă specialistul timişorean.

Studiile preliminare arată importanţa acestor fenomene naturale şi necesitatea unor cercetări aprofundate care reunesc deopotrivă măsurători de laborator, dar şi campanii de teren. Astfel, o serie de proprietăţi fizico-chimice precum mărimea particulei, starea suprafeţei, forma, compoziţia chimică etc. pot constitui subiecte de cercetare de maximă importanţă din moment ce la nivel mondial sunt înregistrate tot mai numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular, cauzate de calitatea precară a aerului. 

Analizele de la UPT au fost efectuate la solicitarea reţelei internaţionale EARLINET, ca urmare a fenomenelor naturale deosebite generate de furtuna petrecută pe 29 martie 2014 în Sahara şi care a afectat calitatea aerului în majoritatea ţărilor Europei. 

UPT este parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO). România dispune de o reţea modernă de instalaţii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneşte centre universitare şi de cercetare de prestigiu: Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universtiatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara. Reţeaua se fundamentează pe utilizarea unor instalaţii de teledetecţie active şi pasive care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere. AGERPRES

upt
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008369 (s)