News Flash:

La multi ani, Sofia, Sofica, Saftica, Sofian! Rugaciune pentru dragoste crestineasca si unire de cuget intre parinti si copii, catre Sfintele Mucenite pomenite azi

17 Septembrie 2018
1938 Vizualizari | 0 Comentarii
17 septembrie

Rugaciune pentru dragoste crestineasca si unire de cuget intre parinti si copii, catre Sfintele Mucenite Elpis, Pistis, Agapis si maica lor Sofia

17 Septembrie

Pe voi, Sfintelor Mucenite Elpis, Pistis si Agapis, va slavim, va marim si va fericim, dimpreuna si pe inteleapta voastra maica Sofia, careia ne inchinam, ca s-a aratat chip al grijii de Dumnezeu inteleptite. Roaga-L, Sfanta Elpis, pe Facatorul celor vazute si al celor nevazute, ca sa ne daruiasca noua credinta tare, nesmintita si nestricata. Mijloceste, Sfanta Pistis, inaintea Domnului Iisus pentru noi, pacatosii, ca sa nu departeze de la noi nadejdea in bunatatile Sale, ci sa ne izbaveasca din tot necazul si nevoia. Povesteste-I, Sfanta Agapis, Duhului adevarului, Mangaietorului, necazurile si intristarile noastre, ca sa trimita de Sus sufletelor noastre dulceata cea cereasca. Ajutati-ne, dar, in nevoile noastre, Sfintelor Mucenite, si dimpreuna cu inteleapta voastra maica Sofia, rugati-va Imparatului imparatilor si Domnului domnilor ca sa-i pazeasca pe (numele) sub acoperamantul Sau, ca impreuna cu voi si cu toti Sfintii sa preainaltam si sa preaslavim preasfantul si de mare cuviinta numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh Dumnezeu, Stapanului Celui mai inainte de veci, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

***

Dragii mei, in acest numar am sa va povestesc putin despre viata unor sfinte mucenite pe care le praznuim pe 17 septembrie si care ne pot fi model de viata crestina, atat noua, mamelor, cat si voua, copiilor, pe care ne straduim sa va crestem frumos, inconjurati de bine si adevar, avand credinta si dragoste de Dumnezeu si oameni. Este vorba de Sfanta Mucenita Sofia (al carei nume inseamna intelepciune) si cele trei fiice ale sale, carora le-a pus numele dupa cele trei mari virtuti crestine: Pistis (credinta), Elpis (nadejdea) si Agapis (dragostea).

Aceste sfinte au vietuit in Italia, la Roma, si au patimit in vremea imparatului pagan Adrian (117-138).
Viata Sfintei Sofia este un model de viata crestina: ea s-a casatorit, a dat nastere la trei fiice, iar sotul i-a murit in scurt timp, ramanand vaduva.

Femeie distinsa si inteleapta, Sfanta Sofia a fost chibzuita si plina de intelepciune, dupa cum ii spune si numele. Dupa moartea sotului a trait in rugaciune si milostenie, sadind in inima fiicelor sale virtutile. Le-a fost model de vietuire crestina, le-a crescut cu dragoste si cu multa rugaciune, astfel incat la maturitate fetele erau pline de intelepciune dumnezeiasca si curtate chiar de fete imparatesti. Ele nu si-au ascuns credinta, ci au marturisit-o mereu.

Prefectul provinciei, Antioh, auzind de intelepciunea si frumusetea celor trei fete si convingandu-se ca sunt crestine, l-a instiintat pe imparatul Adrian, care in scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Impreuna cu ele a venit si mama lor, care le-a intarit in credinta, sfatuindu-le si invatandu-le in continuare.

Imparatul a vrut sa le convinga sa jertfeasca zeilor, insa cele trei fete au refuzat cu desavarsire, marturisind credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, singurul si adevaratul Dumnezeu. Astfel, pentru credinta lor nestramutata, marturisita in continuare sincer si deschis, fetele au fost martirizate. Sfanta Sofia si-a incurajat fiicele, iar rugaciunile ei le-au ajutat sa dobandeasca cununile muceniciei. Maica lor le-a inmormantat cu cinste, pe un deal din afara cetatii, si dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora a adormit si ea intru Domnul. Desi nu a indurat chinuri, si ea s-a invrednicit alaturi de cele trei fiice de cununa muceniciei. Si aceasta pentru ca intreaga ei viata de crestere a copiilor, de daruire si acceptare a voii lui Dumnezeu a fost o mucenicie.

Toate acestea s-au petrecut in anul 137. Pistis avea doisprezece ani, Elpis zece ani si Agapis noua ani.
Mormintele Sfintei Sofia si ale fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicata Biserica „Sfantul Mucenic Pangratie”.

Este interesant de stiut faptul ca din anul 1992 Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.
Iata, dragii mei, cata credinta, nadejde si dragoste de Dumnezeu au avut aceste trei copile, incat au fost capabile sa-si dea viata pentru Hristos. Si aceasta pentru ca viata mamei lor a fost o continua purtare a crucii si, de asemenea, o continua jertfire pentru cei din jur.


rugaciune dragoste crestineasca unire cuget parinti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006013 (s)