News Flash:

Iohannis, dupa Consiliul European: "Romania este dispusa sa trimita mai multi experti in zona Marii Mediterane"

24 Aprilie 2015
1089 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, dupa reuniunea extraordinara a Consiliului European, ca este necesara solidaritatea cu statele riverane Marii Mediterane in privinta migrantilor si a spus ca Romania este dispusa, daca se solicita, sa trimita mai multi experti in zona.
El a amintit de tragedia de la sfarsitul saptamanii trecute cand un vas cu migranti s-a scufundat in Marea Mediterana si aproape 1.000 de oameni au murit, iar cu trei zile inainte alti 400 de oameni au murit intr-un accident similar si a subliniat ca acesta a fost principala tema a reuniunii Consiliului.
"In interventia pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidaritatii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, tari riverane Marii Negre, am aratat importanta si necesitatea cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona si faptul ca noi sprijinim acest demers, am aratat ca Romania este foarte implicata deja acum in Frontex, dar Romania este dispusa, daca se solicita, sa trimita mai multi experti in zona", a declarat Iohannis, dupa Consiliul European.
De asemenea, seful statului a precizat ca a subliniat in interventia sa ca pe termen mediu si lung este foarte important sa se lucreze la cauza acestui fenomen, care este saracia din tarile din Africa.
"Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta tarile din zona africana in dezvoltarea lor si pentru a elimina astfel radacina acestui fenomen. Am subliniat ca este extrem important ca aceasta chestiune sa fie discutata cu tarile africane si arabe pentru a gasi solutiile cele mai potrivite", a adaugat Iohannis.
Seful statului a precizat ca, dupa mai multe ore de discutii, Consiliul European a agreat un document pus la dispozitia publicului si care se axeaza pe intarirea prezentei in Marea Mediterana, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migratie ilegala si pe intarirea interna a solidaritatii si responsabilitatii in UE.
El a mentionat ca la reuniunea Consiliului s-a discutat despre actiuni in derulare si modul in care pot fi extinse si imbunatatite si ca nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterana.
Iohannis a afirmat ca oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibila deoarece nu exista o legislatie europeana in materie si a aratat ca este nevoie, prin actiuni voluntare ale statelor membre, sa se gaseasca solutii atat pentru relocare, cat si pentru reasezarea migrantilor care vin pe diferite cai in Uniunea Europeana.
AGERPRES

consiliului european marea mediterana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006108 (s)