News Flash:

Iohannis, catre militarii romani: Stiti foarte bine ca Misiunea Afganistan nu este incheiata

2 Mai 2016
914 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis cu militarii
Presedintele Klaus Iohannis a mers, duminica, in teatrul de operatii din Afganistan, unde s-a intalnit cu militarii romani, carora le-a transmis ca misiunea lor in aceasta tara nu este incheiata, seful statului precizand ca Romania este furnizor, nu doar beneficiar de securitate.
"Ma bucur foarte mult ca astazi, cand sarbatorim Invierea Domnului, cea mai importanta zi a crestinatatii, o zi simbol a luminii si sperantei, a pacii si a increderii in mantuire, impreuna cu sotia mea, ma aflu in mijlocul vostru. Imi produce o puternica emotie atmosfera romaneasca autentica pe care ati creat-o aici, la 5.000 de kilometri departare de tara. Va asigur ca, in aceasta zi de sarbatoare, multi romani in tara, nu doar rudele si prietenii sau colegii vostri, isi indreapta, mai mult ca oricand, gandurile si sentimentele de pretuire catre voi, cei care ne reprezentati, cu cinste si onoare, in afara granitelor tarii noastre", le-a spus presedintele Klaus Iohannis militarilor romani din Afganistan, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale transmis AGERPRES.
Klaus Iohannis a mai spus ca afganii au nevoie de prezenta militarilor romani, iar misiunea reprezinta raspunsul ferm al Romaniei la solicitarea Aliantei Nord-Atlantice.
"De ce serbam Sfintele Pasti aici? Noi, crestinii, suntem invatati, de la varste fragede, sa ajutam pe cel care are nevoie de noi. Afganii au nevoie de prezenta voastra aici. Voi, cei aflati in teatru, stiti cel mai bine realitatile din teren, care sunt riscurile si problemele Afganistanului anului 2016. Voi stiti foarte bine ca Misiunea Afganistan nu este incheiata. Prezenta voastra in acest Teatru de Operatii reprezinta raspunsul ferm al Romaniei la solicitarea Aliantei Nord-Atlantice pentru asigurarea securitatii si pentru stabilizarea Afganistanului. Afganistanul este, pentru Alianta, principalul front de lupta impotriva terorismului international. Reconstructia Afganistanului reprezinta un efort de durata, asumat de comunitatea internationala. Dar stiti la fel de bine ca tot acest efort international, inclusiv eforturile voastre, conduce la rezultate. Exista un proces politic intern care este in curs, directia tarii este in esenta cea corecta. Prin urmare, trebuie sa continuam acest sprijin", a precizat Klaus Iohannis.
Presedintele a aratat ca Romania este furnizor, nu doar beneficiar de securitate si ca respectul si credibilitatea de care se bucura Romania in fata partenerilor externi sunt si rezultatele muncii si daruirii militarilor.
"Este bine sa ne reamintim una din premisele majore pe baza careia am aderat la NATO si apoi la UE: Romania este furnizor, nu doar beneficiar de securitate. Noi am fost, vreme de 15 ani, prin eforturile voastre, un furnizor de securitate si vom continua sa fim. Nu trebuie sa uitam asta. Stim ca participati la operatiuni extrem de importante, cu un grad crescut de dificultate, ca sunteti reprezentantii nostri in afara granitelor si ca va indepliniti cu multa daruire misiunile incredintate, fiind un exemplu demn de urmat — atat de catre camarazii contemporani, cat si de catre generatiile viitoare — si de aceea meritati toata stima si aprecierea noastra. Locul bine definit al Romaniei in lume, respectul si credibilitatea de care se bucura astazi in fata partenerilor externi sunt — in mare masura — si rezultatele muncii si daruirii voastre, militarii care, luand parte la multiple actiuni sub egida organizatiilor internationale, ati demonstrat ca tara noastra este un aliat de nadejde si un partener capabil sa duca la bun sfarsit toate misiunile incredintate", a mai afirmat Klaus Iohannis.
Presedintele Iohannis a subliniat ca la intalnirea aliatilor NATO de la Varsovia se va discuta si despre Afganistan, dar si despre consolidarea prezentei NATO in Romania.
"Peste 2 luni, aliatii din NATO ne vom reuni la Varsovia si vom avea multe de discutat. Vom discuta si despre Afganistan. Dar miza noastra la Varsovia este sa consolidam prezenta NATO in Romania, in special pe coasta de vest a Marii Negre, in spiritul in care a fost creat NATO acum mai bine de 60 de ani. Situatia din proximitatea Romaniei ne cere sa solicitam sprijin din partea aliatilor nostri. Dar cerem acest sprijin tocmai pentru a putea sa continuam sa ajutam la randul nostru si sa fim utili pe plan international. Insa greul va urma dupa Varsovia. Vom avea multe de facut, in reformarea, in continuare, a Armatei, inzestrarea ei si cresterea calitatii vietii militarilor. Voi, cei care ati fost in teatrele de operatii, ati fost in prima linie de interoperabilitate. Nu doar ca ati vazut, dar ati luptat impreuna cu armate performante, bine dotate si cu militari bine motivati. Va veti reintoarce in tara cu o zestre profesionala solida — principalul castig in viziunea mea — si de care vom avem nevoie pentru a aplica deciziile care se vor lua la Varsovia", a explicat Klaus Iohannis.
Totodata, presedintele le-a multumit militarilor romani din Afganistan pentru cum isi fac datoria si le-a urat sanatate si Sarbatori Pascale in liniste si pace.
"Folosesc acest prilej pentru a va multumi, in numele poporului roman si al meu personal, pentru felul in care ati ales sa va faceti datoria si sa fiti mesagerii nostri si aparatorii valorilor si principiilor in care, cu tarie, cu totii credem. Va asteptam, la finalul misiunilor, sa reveniti pe pamant romanesc sanatosi si in formatie completa, cu sufletul incarcat de bucuria unei realizari profesionale absolute — de a fi fost cei mai convingatori ambasadori ai Romaniei. Va urez multa sanatate, puterea de a trece cu bine peste toate provocarile specifice mediului in care actionati in prezent, multe realizari profesionale si doresc, din nou, sa va incredintez de intregul meu sprijin! Aceleasi sentimente de pretuire, urari de sanatate, fericire, viata lunga se indreapta si catre familiile voastre, care va simt lipsa in aceste momente si care va asteapta sa va intoarceti. Tuturor, va doresc Sarbatori Pascale in liniste si pace! Lumina Invierii lui Iisus sa coboare in sufletul fiecaruia, renascand credinta si speranta in mai bine!", le-a mai spus Klaus Iohannis militarilor romani din Afganistan, conform comunicatului Administratiei Prezidentiale.
Pe de alta parte, cu prilejul vizitei sale in Teatrul de Operatii din Afganistan, presedintele Klaus Iohannis a fost informat de starea de securitate din Afganistan si de misiunile pe care le au de indeplinit militarii romani aflati in aceasta tara, se mai arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a purtat discutii cu militarii romani, informandu-se despre starea acestora si a sarbatorit Sfintele Pasti alaturi de ei. De asemenea, pe parcursul vizitei, presedintele Iohannis a avut discutii si cu generalul de brigada Antonio Aguto, comandantul Comandamentului pentru Instruire, Asistenta si Consiliere din Regiunea Sud din Afganistan.
"In cadrul discutiilor, presedintele Romaniei a reiterat angajamentul consistent si constant al fortelor Armatei Romaniei la eforturile de stabilizare si post-conflict din Afganistan, inca de la deschiderea Teatrului de Operatii. A fost evidentiata cooperarea excelenta dintre militarii romani si cei americani in desfasurarea noilor misiuni comune, centrate pe asistenta si instruire pentru fortele de securitate afgane. Generalul de brigada Antonio Aguto a prezentat aspecte privind evolutia situatiei de securitate din Afganistan si perspectivele Misiunii NATO 'Resolute Support'", se mentioneaza in comunicatul citat.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1193 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006553 (s)