News Flash:

Inventiile care au schimbat lumea. Cei mai mari inventatori romani si inventiile lor

15 Martie 2018
1308 Vizualizari | 0 Comentarii
inventii

Romanii au avut si ei o contributie importanta in ceea ce priveste inventiile care au schimbat lumea. Iata cateva din cele mai importante numele si inventiile lor.

1. Diorama
Grigore Antipa este biologul roman caruia i se datoreaza toate acele minunate diorame biologice de la muzeul ce-i poarta numele. La inceputul secolului XX, acesta renoveaza si instaleaza Muzel National deIstorie Naturala si amplaseaza aici dioramele create de el, spatii de expunere / vitrine tridimensionale ce reconstituie mediul natural si modul de viata al animalelor. Acestea prezinta animelele in diverse habitate, relatiile dintre ele sau dintre ele si mediu, felul in care acestea sunt organizare, precum si strategiile acestora de vanatoare si felul in care isi amplasau cuiburile si vizuinele. Grigore Antipa a fost recunoscut si datorita descoperirilor sale in domeniul hidrobiologiei.

2. Cibernetica
Stefan Odobleja stabileste ideile de baza ale ciberneticii pe care le prezinta apoi in cea mai importanta lucrare a sa, „Psihologia consonatista”, aparuta in doua volume in 1938 si 1939. In primul volum, din 1938, Odobleja evidentiaza legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii:legea echilibrului, legea reactiei (conexiuni inverse), legea reversibilitatii etc. Zece ani maitarziu, Norbert Wiener le pune in practica. Savantul roman este recunoscut drept creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate, cu aplicare in toate ramuriile stiintei, dorind sa arate ca originile ciberneticii se afla in psihologie. Parternitatea si va arata mai tarziu prin lucrarea „Psihologia consonatista si cibernetica” din 1972.

3. Pila Karpen
In 1950, un roman incerca sa rezolve setea de energie a civilizatiei, construind un dispozitiv despre care afirma, cu o jumatate de secol in urma, ca o sa functioneze vesnic. Asa se face ca Nicolae Vasilescu-Karpen devine recunoscut pentru „Pila Karpen” sau „Pila termoelectrica cu tmperatura uniforma”, un perpetuum mobil ce genereaza energie la nesfarsit fara a primi vreo interventie din exterior. La 56 de ani de la aparitia ei, pila inca functiona si este asezata intr-un seif la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucuresti.

4. Avionul cu reactie
Henri Coanda este cunoscut in principal datorita avionului cu reactie inventat in 1910 si care, tot in acelasi an, a fost prezentat la Expozitia Internationala de Aeronautica de la Paris. Rosu, fara elice, cu o placuta pe care scria „Coanda-1910”, avand doua aripi duble si un singur loc, avionul a starnit interesul tuturor vizitatorilor, mai ales ca era diferit de ceea ce ei numeau „avion” pana atunci. In timpul expozitiei a avut loc si primul zbor cu un avion echipat cu motor cu reactie datorita demonstratiei accidentale a lui Henri Coanda. In timp ce acesta verifica motorul avionului, acesta si-a luat zborul si a aterizat fortat din cauza ca Henri a pierdut controlul. In timpul testarii, Henri a descoperit „efectul Coanda”, brevetat abia in 1934, ce se aplica la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice, dar si in domeniul medicinei, la crerea inimii artificiale.

Pe parcursul vietii sale, Henri Conada a avut inventii in domenii diferite:aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Alte inventii ale lui:aerodina lenticulara, instalatia de desalinizare a apei marine, tunul fara recul.

5. Scaunul ejectabil
Pasionat de aviatie si preocupat de siguranta aparatelor de zbor si a pasagerilor acestora, Anastase Dragomir inventeaza la inceputul secolului XX o versiune timpurie a scaunului ejectabil, dar suficient de sofisticata, ce a fost testata cu succes atat in Franta, la 25 august 1929, cat si in Romania, pe aeroportul Baneasa, in luna octombrie a aceluiasi an. Scaunul ejectabil era confectionat dintr-un scaun detasabil, prevazut cu doua parasute, ce putea fi catapultat vertical dintr-o aeronava sau din orice alt dip de vehicul in caz de urgenta.

6. Stiloul
Petrache Poenaru nu este numai cunoscut drept primul roman care a calatorit cu trenul in 1831, ci si pentru inventia sa ce a revolutionat domeniul obiectelor de scris si care este folosita si in prezent de milioane de oameni. „Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala”, brevetat in 1827, este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru si precursorul stiloului inventat in 1863 de Brissant si Coffin si perfectionat 20 de ani mai tarziu de catre Watterman.

7. Vaccinul antiholeric
Ion Cantacuzino a pus la punct „Metoda Cantacuzino” sau metoda de vaccinare antiholerica ce se foloseste si astazi in tarile unde apar cazuri de holera. Tot datorita lui, vaccinarea impotriva febrei tifoide se realizeaza inca din 1912, iar Romania este a doua tara dupa Franta care a introdus in 1962 vaccinul BCG sau vaccinul antituberculos pentru nou-nascuti.

8. Ingineria mecanica
Intemeietorul ingineriei mecanice in Romania, Teodor Dragu, a introdus sistemul de franare automata cu aer comprimat, iar in 1887, sistemul de incalzire cu abur a trenurilor, coordonand si construirea mai multor locomotive cu abur. Lui i se datoreaza, de asemenea, si prima folosire a combustibilului lichid la locomotive.


2 cibernetica stefan odobleja henri coanda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008322 (s)