News Flash:

Inundatiile din judetul Hunedoara din perioada 15 mai - 20 iunie au provocat pagube de peste 58,7 milioane lei

2 Iulie 2016
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
inundatie2
Inundatiile ce au avut loc in judetul Hunedoara in perioada 15 mai - 20 iunie au provocat pagube materiale in valoare totala de peste 58,7 milioane de lei, fiind afectate 106 localitati de pe raza mai multor primarii situate in bazinele raurilor Crisul Alb, Mures si Jiu, se arata intr-o informare a Prefecturii remisa marti AGERPRES. 
Potrivit datelor centralizate de la primarii, cele mai grave inundatii au fost inregistrate in perioada 12 - 20 iunie, cand ploile torentiale au provocat scurgeri de pe versanti si depasiri ale cotelor de atentie ale raurilor in 78 de localitati din bazinele hidrografice Crisul Alb si Mures. Precipitatiile abundente au cauzat pagube evaluate la 57,77 milioane lei, fiind afectate 283 de case si 260 de anexe gospodaresti. 
'In intervalul 12.06.2016-16.06.2016, in Bazinul Cris Alb si Mures, pe teritoriul judetului Hunedoara, s-au semnalat precipitatii insemnate cantitativ, precipitatii insotite de scurgeri masive de pe versanti si revarsari de rauri. In b.h. (bazinul hidrografic, n.r.) Cris au fost afectate sate din comunele:Vata de Jos, Bucuresci, Luncoiu de Jos, Baia de Cris, orasul Brad si in b.h. Mures sate din comunele Densus, Martinesti, Balsa, Valisoara, Romos, Zam, Cerbal, Carjiti, Baru, Burjuc, Pestisu Mic si orasele: Simeria, Geoagiu si municipiul Hunedoara', potrivit informarii de presa a Prefecturii Hunedoara. 
Apele au distrus infrastructura pe 2 kilometri de drumuri nationale, 15,95 kilometri de drumuri judetene si 50,9 kilometri de drumuri comunale. De asemenea, este nevoie de reparatii la 33 de poduri si 101 podete. 
Peste 519 ha de terenuri agricole si 115,4 ha de pasuni si fanete au fost inundate, iar 600 de animale au murit in urma revarsarii apelor. 
Cele mai mari cantitati de precipitatii au fost calculate in data de 19 iunie, intre orele 14,00 - 20,00 fiind inregistrate 42,5 litri/mp in numai trei ore la statia pluviometrica Daranesti, din Valea Jiului. In aceeasi zi, in satul Sibisel, din zona Orastie, precipitatiile au totalizat 31,5 litri/mp in interval de trei ore. 
'In ziua de 19.06.2016 intre orele 14-20 au cazut precipitatii deosebit de abundente, insotite de vant, grindina de dimensiuni foarte mari si fenomene electrice, indeosebi in zona Vaii Jiului. Precipitatiile cazute au fost insotite de grindina de dimensiuni foarte mari si puternice scurgeri de pe versanti', se arata in documentul citat. 
Autoritatile au intervenit pentru ajutorarea populatiei si evacuarea apei din case si gospodarii, la fata locului fiind mobilizate efective ale ISU, Jandarmeriei si Politiei judetului Hunedoara, precum si oameni de la unitatile economice situate in zonele afectate. 
Au fost folosite barci si saci din stocul de aparare pentru deplasarea pe apa si suprainaltarea malului in zona satelor Pestisu Mic - Pestisu Mare, de langa Hunedoara. 
Sistemul de Gospodarire a Apelor Hunedoara a monitorizat nivelul raurilor, iar angajatii si utilajele unitatii au actionat pentru deblocarea sectiunilor de scurgere la mai multe podete, care obturau scurgerea apei. AGERPRES

judetului hunedoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004812 (s)