News Flash:

Insolatie: cum recunosti simptomele si masuri de prim ajutor

18 Iulie 2017
1075 Vizualizari | 0 Comentarii
insolatie
Insolatia este o urgenta medicala, ce poate aparea in cazul expunerii prelungite in timpul verii la razele soarelui.
In mod normal, organismul uman poseda o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale inalte, prin care isi mentine o temperatura constanta. Metabolismul general scade, iar cresterea transpiratiei si vasodilatatia periferica favorizeaza pierderea de caldura.
In momentul in care aceasta capacitate de adaptare este depasita apar simptomele hipertermiei. Copiii, persoanele varstnice si persoanele supraponderale, la care procesul de termoreglare este mai putin eficient, sunt cele mai expuse riscului de insolatie. De asemenea, activitatea fizica intensa, umiditatea ridicata si deshidratarea favorizeaza aparitia insolatiei.

Insolatia - simptome si  masuri de prim ajutor
Exista o anumita gradare a simptomelor ce apar la expunerea excesiva la soare.
Initial apare asa numita “epuizare de caldura” ce se manifesta prin cresterea temperaturii corpului peste 37°C, cefalee (dureri de cap), greata, varsaturi, ameteli, tahicardie (cresterea ritmului batailor inimii), scaderea tensiunii arteriale, dureri si crampe musculare, oboseala, slabiciune.
Persoana afectata trebuie sa intrerupa orice activitate si trebuie sa se odihneasca intr-un mediu racoros, cu ridicarea picioarelor si inlaturarea hainelor in exces. Pentru a se racori rapid se pot folosi comprese reci sau pungi cu gheata asezate pe abdomen sau in axile (sub brate).
Rehidratarea este foarte importanta pentru inlocuirea fluidelor si mineralelor pierdute prin transpiratie. Trebuie sa se bea 1.5-2 litri de lichide reci la fiecare 2-4 ore pana cand pacientul urineaza in cantitate suficienta si urina este normala la culoare. In mod normal este nevoie de o perioada de recuperare de 24-36 ore.
In cazul expunerii mai severe la temperaturi ridicate, atunci cand nu se iau la timp masurile mentionate mai sus, se ajunge la “insolatie”, stare caracterizata prin cresterea temperaturii corpului peste 40° C (temperatura centrala masurata intrarectal), tegumente uscate si fierbinti, oboseala extrema, cefalee, varsaturi “in jet” (fara senzatie de greata), diaree, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale, tulburari ale starii de constienta (confuzie, anxietate, pierderea cunostintei), convulsii, dificultati in respiratie.
Insolatia este o urgenta medicala, viata pacientului fiind in pericol. De aceea, se apeleaza serviciul medical de urgenta, dupa care se pot lua o serie de masuri de prim ajutor.
Persoana trebuie mutata intr-un mediu racoros, dezbracata si asezata astfel incat sa fie expusa la aer cat mai multa suprafata corporala. Se folosesc tehnici de racire prin comprese reci si pungi cu gheata pe abdomen, gat si in axile, pulverizarea corpului cu apa nu foarte rece, ventilatia corpului, scrie csid.ro.
Daca pacientul este constient si cooperant i se vor administra lichide reci. Nu se introduce pacientul in baie cu gheata. In cazul in care apare stopul respirator, este necesara inceperea manevrelor de respiratie artificiala.
Manevrele vor continua pana la sosirea echipajului de urgenta care va prelua pacientul.
Autor: Dr. Dragos Georgescu, medic specialist cardiologie clinica Medas Titan

insolatia soarelui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004973 (s)