News Flash:

Infrastructura culturala timisoreana se dezvolta cu un nou spatiu destinat teatrului

10 Iunie 2022
289 Vizualizari | 0 Comentarii
Teatrul German de Stat


Consiliul Local se va pronunta asupra unui proiect de hotarare de schimbare a destinatiei imobilului de pe strada Cuvin nr. 2, unde a functionat Colegiul Tehnic I.C.Bratianu. Propunerea se refera la schimbarea din spatiu pentru desfasurarea activitatilor de invatamant preuniversitar de stat in spatiu pentru desfasurarea activitatilor culturale si trecerea in administrarea Teatrului German de Stat Timisoara pentru o perioada de 49 de ani.

Imobilul face parte din domeniul public al municipiului Timisoara si este compus din patru corpuri de cladire – hala (cu parter inalt), atelier, cabina poarta si hala cu un etaj – curte betonata, imprejmuire, poarta de acces si teren construit si neconstruit in suprafata de 2283 mp.

Teatrul German de Stat, institutie publica de interes local aflata sub autoritatea Consiliului Local al
Municipiului Timisoara, a solicitat schimbarea destinatiei si transmiterea in administrare a imobilului pentru amenajarea unei viitoare sali de spectacole, spatii de creatie si adiacente, cu mentiunea ca in aceasta calitate ar suporta cheltuielile de amenajare si intretinere. Teatrul German de Stat isi desfasoara activitatea in spatii insuficiente si necorespunzator utilate, raportat la nevoile activitatii de calitate in domeniul teatral la acest moment, in conditiile in care este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai performanti producatori de spectacole din Romania, fapt atestat recent de invitarea sa cu nu mai putin de trei productii in cadrul Festivalului National de Teatru, editia 2021.

„Necesitatea ca Teatrul German de Stat sa primeasca in administrare un imobil pentru o a doua sala de spectacole este una esentiala nu doar pentru dezvoltarea institutiei, ci si pentru infrastructura de spectacole din Timisoara. Ne dorim ca in viitor noua sala sa devina un spatiu deschis, un loc al dialogului intre oameni si culturi. Pe termen mediu si lung ne imaginam ca cele doua sali sa capete profile distincte in arhitectura stagiunilor: sala istorica, din cladirea Operei, cu intrarea prin str. Alba Iulia, sa ramana dedicata preponderent spectacolului clasic, urmand ca noua sala din str. Cuvin sa gazduiasca cu predilectie spectacolele de teatru contemporan”- Lucian Varsandan, directorul Teatrului German de Stat Timisoara

Pentru dezvoltarea institutiei de cultura este oportuna darea in administrare a cladirilor si terenului, astfel incat dupa ce TGST refunctionalizeaza imobilul, sa apara un epicentru cultural nou in acea zona urbana. In anul 2016, Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii, asumandu-si revitalizarea si completarea infrastructurii culturale a orasului.

Imobilul, aflat in proprietatea publica a municipiului Timisoara, a devenit disponibil dupa incetarea activitatii scolare a Liceului Tehnologic I.C.Bratianu in anul 2008, an din care nu s-au mai scolarizat discipline din domeniul industriei textile si pielariei. Prin lege, schimbarea destinatiei bazei materiale si a terenului folosit de institutiile si unitatile de invatamant preuniversitar de stat se poate face dupa primii 3 ani calendaristici de la intreruperea activitatii educationale, de catre autoritatile administratiei publice locale, fara avizul conform al ministrului educatiei.

Teatrul German de Stat Timisoara este o institutie publica de spectacole din Romania, finantata de Consiliul Local al Municipiul Timisoara. Cu un total de 108 posturi si un numar important de colaboratori, teatrul produce intre 5 si 7 premiere pe stagiune, jucand in medie in fata a 10.000 spectatori anual.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006351 (s)