News Flash:

INCREDIBIL! Cine s-ar putea afla la originea epidemiei de Ebola

30 Decembrie 2014
1657 Vizualizari | 1 Comentarii
La originea actualei epidemii de Ebola, care s-a soldat cu peste 7.700 de morti intr-un an in Africa occidentala, s-ar putea afla lilieci insectivori, arata rezultatele unui studiu realizat de cercetatori germani si difuzat marti. Acest tip de lilieci ar fi putut contamina un copil din satul Meliandou (sudul Guineii), considerat punctul de plecare al epidemiei, cea mai lunga si grava de la descoperirea virusului, in 1976, relateaza AFP.
Copilul a murit de Ebola in decembrie 2013. Pana acum se considera ca la originea primei infectii ar fi cel mai probabil o alta specie de lilieci, care se hraneste cu fructe, pentru ca in acea regiune aceste animale sunt vanate. Insa cercetarea efectuata la fata locului de o echipa de cercetatori germani de la Institutul 'Robert Koch' din Berlin a scos la iveala faptul ca in scorbura unui copac unde se jucau copiii din sat exista o colonie de lilieci insectivori. Copacul a fost partial ars de la moartea copilului, iar colonia de lilieci a fost distrusa. Esantioane de cenusa si sol prelevate au pus in evidenta totusi urme genetice ale animalelor insectivore, dar niciuna a virusului Ebola.
Si acesti lilieci pot fi purtatori ai virusului Ebola, ca si rudele lor frugifore (care se hranesc cu fructe), conform altor prelevari si analize efectuate in regiune de echipa germana.
Copilul de doi ani 's-ar fi putut infecta jucandu-se la pomul cu scorbura care adapostea o colonie de lilieci insectivori', sunt de parere cercetatorii in articolul publicat in revista stiintifica Embo Molecular Medicine.
Unul din principalii autori ai cercetarii, epidemiologul Fabian Leendertz de la Institutul 'Robert Koch', este insa prudent, aratand ca exista 'prea putine date...si tot ceea ce putem spune este ca trebuie sa ne ocupam de liliecii insectivori'.
O alta ipoteza in privinta originii epidemiei este cea a unei contaminari de catre mamifere salbatice, ca maimutele, si ele infectate de lilieci. Aceasta ipoteza pare inlaturata de cercetatorii germani pentru ca nu s-a gasit nicio urma de epidemie Ebola in fauna salbatica din zona. 'Am supravegheat populatiile de mamifere mari din apropierea satului Meliandou si nu am gasit niciun semn de epidemie', afirma dr Leendertz. Specialistul apreciaza ca distrugerea populatiei de lilieci pentru prevenirea epidemiei de Ebola nu ar avea niciun sens: 'Solutia nu este sa incepem sa omoram liliecii sau sa le distrugem habitatul. Acest lucru ar putea avea chiar un efect retroactiv dezastruos', incheie el.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008076 (s)