News Flash:

In timp ce ecologii se luptau zadarnic cu problema purificarii oceanelor, acest tanar a gasit solutia!

6 Iunie 2018
953 Vizualizari | 0 Comentarii
ocean

Ambalajul de plastic ne-a usurat semnificativ viata de zi cu zi. El este confortabil din toate punctele de vedere: usor, rezistent si impermeabil. Dar utilizarea plasticului are o parte urata — poluarea mediului ambiant.

Fragmentele de pungi, sticlele de plastic si alte deseuri murdaresc tot ce ne inconjoara. In timp ce adunarea gunoiului de pe uscat este destul de simpla, scoaterea deseurilor din apa presupune o sarcina mai complicata.

Problema este ca gunoiul din apa nu se aduna intr-un singur loc, ci pluteste liber pe valuri. Pe uscat putem aduna toate deseurile in gramezi, pe care le incarcam apoi in masini. Iar in ocean trebuie sa inoti dupa fiecare sticla, ambalaj si aceasta sarcina este foarte costisitoare…

Astfel, in oceane s-au format cateva pete uriase de gunoi. Si in timp ce oamenii de stiinta se scarpinau la ceafa nedumeriti, fiindu-le frica doar sa-si imagineze cat ar costa purificarea apelor, Boyan Slat (20 ani) a propus o solutie geniala pentru aceasta problema.
Ideea lui presupune ca munca cea mai dificila sa fie realizata de catre …curentii de apa! Iar oamenilor le ramane doar sa instaleze intr-un anumit loc o bariera plutitoare in forma de V. Astfel gunoiul se va concentra intr-un singur loc, de unde va putea fi extras cu usurinta si transportat la mal.
Bariera plutitoare este foarte rezistenta, fiind fabricata din 10 straturi de cauciuc, poliester si tesaturi. Inaltimea si adancimea ei sunt de 1.5 metri fiecare. Ea nu impiedica miscarea animalelor marine.

Pentru realizarea acestei idei a fost necesara o perioada de un an. Dupa cateva testari reusite, realizate in niste bazine inchise, a fost construit primul exemplu de dimensiuni reale. In prezent, el este instalat in Marea Nordului, unde va fi testat pentru ultima data.
Instalatia este dotata cu senzori speciali, care permit controlarea procesului de purificare. Daca exploatarea practica a acestei bariere va fi reusita, atunci in 2020 va debuta cel mai mare proiect de curatare a apelor oceanice din istorie!

Si, pentru atingerea acestui obiectiv, a fost deja anuntat un concurs pentru inventarea unor vase speciale de adunarea a gunoiului, care vor functiona in tandem cu bariera lui Boyan Slat, fiind sincronizate cu senzorii ei.

Iarasi m-am convins de corectitudinea zicalei: „Toate lucrurile geniale sunt simple”. Un tanar obisnuit a reusit sa rezolve eficient o problema, a carei solutie era cautata zadarnic de cele mai luminate minti ale planetei! Daca esti impresionat de aceasta idee, povesteste-le prietenilor tai despre ea.


 

Galerie Foto

ocean2
rezistent impermeabil pungi sticlele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1377 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005804 (s)