News Flash:

Impartirea bugetului starneste nemultumiri la Timisoara

12 Februarie 2015
1541 Vizualizari | 1 Comentarii
Nemultumiri legate de Agenda Culturala a Timisoarei, pentru care se propune un buget de aproape 2 milioane de euro in 2015. Unii alesi reclama faptul ca, judecand dupa unele manifestari care apar pe lista celor care ar urma sa beneficieze de finantare de la bugetul local, Timisoara seamna a sat, nu a oras cu pretentii de Capitala Culturala Europeana, unde sa se organizeze evenimente de anvergura. Pe lista apare si un festival gastronomic, dar primarul Nicolae Robu spune ca... „gastronomia face bucuria”. Si finantarea PLAI e pusa sub semnul intrebarii.
In 2015 se anunta festivaluri si manifestari culturale in general de aproape 2 milioane de euro la Timisoara, iar aici vorbim doar despre contributia primariei la organizarea acestor evenimente. Proiectul de hotarare privind aprobarea Agendei manifestarilor Casei de Cultura a Municipiului apare pe ordinea de zi a sedintei de consiliu local de vineri, dar unii alesi au cerut ca votarea sa fie amanata. Subiectul a fost discutat la dezbaterea publica organizata miercuri la primarie pe tema bugetului local pe 2015, care urmeaza de asemenea sa fie aprobat. Consilierul Ramona Olteanu a cerut amanarea.
Social-democrata s-a declarat dezamagita de faptul ca „in continuare aruncam bani pe muzicanti” si „chermeze” cu mici in Parcul Rozelor, ori evenimente care nu au impact. In opinia ei, Timisoara seamana a sat, judecand dupa manifestarile de pe Agenda Culturala, in conditiile in care aspira sa devina Capitala Culturala Europeana. Olteanu crede ca s-ar putea aloca si mai mult pentru cultura, dar sa fie evenimente cu vizibilitate.
„Chiar nu putem sa trecem la un alt nivel? Timisoara nu e un sat (...) Sunt evenimente cu vizibilitate zero care se afla la a doua, a treia editie, nu este posibil sa nu existe o nota de fundamentare. Sustinem TIFF-ul, care este evenimentul emblematic al Clujului”, a reclamat consilierul, scrie tion.ro.
Sub semnul intrebarii au fost puse si finantarea Festivalului Etniilor si a Festivalului Gastronomic, ori a unui festival-concurs de interpretare vocala si instrumentala la Chisoda – Festivalul „Iosif-Sivu” si „Cosmin Golban”.
„Sigur, Timisoara nu este un sat, dar este capitala unei regiuni cu un folclor foarte bogat. Festivalul folcloric al Timisoarei, Festivalul Inimilor, este singurul festival care este pe agenda UNESCO. Nu cred ca ar fi bine sa renuntam la un asemenea festival... Festivalul Gastronomic este o initiativa nou aparuta in administratia Robu (...) Gastronomia face bucuria cetatenilor, oamenilor, si alaturi de cultura nu strica sa fie si un asemenea festival...”, a replicat primarul Nicolae Robu, afirmand ca, pana una-alta, in 2014 nu a fost oras in Romania care sa aiba mai multe festivaluri ca Timisoara.
Alesii i-au spus ca problema nu este Festivalul Inimilor, ci alte evenimente mici si fara impact care beneficiaza de finantare.
„Nu cred ca e atat de important sa fie multe, ci calitativ sa fie bune”, a adaugat Olteanu.
Tot asta a reclamat si consilierul Simion Mosiu: „Ar trebui sa existe un festival de anvergura europeana pentru a fi vizibili”.
Robu a afirmat ca exista si evenimente de impact, cum este noul Festival JazzTM, care creste, sau Festivalul European al Spectacolului Timisoara/ Festivalul Dramaturgiei Romanesti, iar anul acesta vom avea si prima editie a EXIT la Timisoara - Timisoara International Music Festival. „Vom avea EXIT acum, care va fi de un impact colosal”, crede edilul.
Nemultumiri sunt si legat de finantarea propusa pentru Festivalul PLAI, de 200.000 de lei de la bugetul local. Ramona Olteanu crede ca se pot acorda bani de la primarie, dar atunci sa scada pretul biletelor. Reprezentantii municipalitatii au explicat ca primaria suporta mai putin de jumatate din costuri si vorbim despre un eveniment de anvergura.
Alti alesi, de exemplu Flavius Boncea si Stefan Sandu, cred ca tema este una falsa, pentru ca, daca facem o comparatie intre cat se plateste pentru un astfel de festival in Timisoara si cat se plateste in alte orase din strainatate, la noi pretul este mic.
„Prea ne-am obisnuit sa avem cultura pe gratis”, a conchis Sandu.
Gasiti anexata lista evenimentelor propuse pe Agenda Culturala a Timisoarei in 2015!

nicolae robu agenda culturala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008353 (s)