News Flash:

”Ieftin ca braga”. Cum se face braga, bautura racoritoare fara E-uri, fara coloranti, fara aditivi de gust

3 Aprilie 2018
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
braga

Asaltul bauturilor racoritoare chimizate, acidulate si chiar daunatoare sanatatii, ma face sa ma gandesc la ce bauturi racoritoare erau in vremea cand romanii nu auzisera de marcile de sucuri care umplu rafturile magazinelor de astazi.

Cati dintre noi au auzit de …braga si cati stiu ca este un adevarat izvor de sanatate prin vitaminele si mineralele pe care le contine? Cati dintre noi au baut braga? Dar cvas ?

Hai sa incercam sa preparam braga in casa si pe urma sa o comparam cu racoritoarele noastre cele de toate zilele.

Fara “E’-uri, fara coloranti,fara aditivi de gust…

Ingrediente: 1 kg cereale (grau, orz, secara, porumb etc.) in cantitati egale, 2 kg malai.

Preparare: Cerealele se pun intr-un vas cu putina apa. Vasul se acopera cu un servet si se tine la loc caldut spre a grabi incoltirea. Se scurge bine apa, iar semintele se pun la uscat pe tavi de plastic sau pe tavi emailate.

Dupa uscare, se macina prin masina de tocat carne, masina de nuci sau rasnita de cafea.

Ceea ce se obtine este maltul. Maltul se amesteca bine cu malaiul si se pune intr-o oala cu apa care fierbe (nu trebuie sa fie o cantitate prea mare de apa, in asa fel incat sa se obtina o pasta consistenta), amestecand continuu, pentru o buna uniformizare.

Din aceasta pasta se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tava la cuptor, la foc iute, pana se rumenesc, apoi se scot si se lasa sa se raceasca.

Se rup bucatele mici si se aseaza intr-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarna o cantitate de 6 litri apa fiarta.

Se lasa 2-3 zile la fermentat, dupa care braga e gata.

Aceleasi turte se mai pot folosi o data, punandu-se insa apa mai putina (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului sa se puna crengute, ca sa nu se infunde iesirea.

In Moldova, braga se prepara din 2 kg tarate de grau, care se amesteca cu 1 kg malai, pana se obtine un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se pune la foc.

Dupa ce se coace, se scoate din cuptor si se pune la dospit intr-un butoi de lemn. Se framanta, se adauga apa, drojdie si se lasa apoi timp de 4-5 zile.

Dupa ce se scoate din butoi, se strecoara (sa nu aiba crupe) si se pune intr-o cana de lut sau de sticla, in care se adauga zahar.

Datorita simplitatii prepararii, in limba romana a intrat expresia “ieftin ca braga”

Braga este o bautura care contine vitamina A si patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C si E.

In timpul fermentatiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid rar intalnit in produsele alimentare care ajuta digestia si este de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.

sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com


asaltul chimizate cerealele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006345 (s)