News Flash:

Iata cate efecte benefice are asupra organismului varza de Bruxelles

9 Mai 2018
1034 Vizualizari | 0 Comentarii
Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu se bucura de un prestigiu prea mare in randul romanilor. Dar multi nu cunosc beneficiile uimitoare ale acestei legume, care este bogata in vitamine, minerale si proteine.

Valoare nutritionala
Varza de Bruxelles are efecte benefice pentru sanatate si silueta datorita vitaminelor, mineralelor, proteinelor si carbohidratilor din compozittie.

100 de grame de varza de Bruxelles au doar 43 de calorii, zero grame de grasimi, 9 grame de carbohidrati (dintre care 2.2 grame de zaharuri si 3.8 grame de fibre) si peste 3 grame de proteine. De asemenea, la aceeasi cantitate, organismul tau va primi 195% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina K, 125% din DZR de vitamina C si peste 10% din DZR de vitamina A, vitamina B6, folati, potasiu si mangan.

Efectele benefice asupra sanatatii
Potrivit studiilor, consumul regulat de varza de Bruxelles ar putea reduce riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare si alte probleme de sanatate.

Efecte anticancerigene
Mai mult decat atat, savantii spun ca sulforafanul (acea substanta care confera mirosul specific de sulf) din legumele crucifere ar proteja organismul de actiunea radicalilor liberi, prevenind instalarea cancerului. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta substanta are capacitatea de a inhiba o enzima numita HDAC implicata in procesul de dezvoltare a celulelor maligne.

Rezultate promitatoare au fost observate in cazul cancerului esofagian, de prostata, pancreatic si cel de piele.

Varza de Bruxelles este bogata in clorofila, care poate bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice eliberate la temperaturi ridicate (de exemplu, cele din fripturile la gratar).

Imbunatateste sanatatea oaselor
Carenta de vitamina K din organism este asociata cu un risc crescut de a suferi de boli ale sistemului osos. Varza de Bruxelles este bogata in aceasta vitamina, asigurand sanatatea oaselor prin imbunatatirea nivelului de absorbtie a calciului, prevenirea pierderii de calciu prin urina si asimilarea proteinelor esentiale. De asemenea, varza de Bruxelles este bogata in calciu.

Tine sub control diabetul
Majoritatea legumelor verzi sunt surse de antioxidanti cu rol de reglare a glicemiei. Acestia poarta numele de acizi alfalinoleici si pot avea efecte benefice asupra secretiei de insulina, prevenind stresul oxidativ. De asemenea, studiile arata ca aceste substante reduc riscul de neuropatie diabetica periferica, o afectiune care consta in degradarea celulelor nervoase de la nivelul membrelor inferioare, din cauza nivelului crescut de glucoza din sange (hiperglicemie).

Mentine vederea
Vitamina C este strans legata de sanatatea ochilor si joaca un rol important in protejarea acestora de efectele nocive al razelor ultraviolete. O singur portie de Varza de Bruxelles iti asigura cantitatea de vitamina C de care organismul tau are nevoie. Un alt antioxidant care se regaseste in compozitia verzei de Bruxelles – zeaxantina – „filtreaza” razele ultraviolete, protejand astfel ochii de afectiunile degenerative.

Previne imbatranirea pielii
Tot vitamina C este responsabila de prevenirea ridurilor de expresie si a imbatranirii premature a pielii. Consumul de varza de Bruxelles cat mai putin gatita este benefic pentru piele, protejand-o de efectele periculoase ale razelor solare si ale poluarii, scazand riscul de aparitia a ridurilor si imbunatatind textura pielii. Vitamina C joaca un rol esential in formarea colagenului, o proteina care asigura elasticitate pielii.


valoare nutritionala mentine vederea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004970 (s)