News Flash:

HRISTOS A INVIAT! Mii de credinciosi din Timisoara au luat lumina sfanta in NOAPTEA INVIERII

20 Aprilie 2014
1460 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de credincioși s-au adunat, sâmbătă seara, în centrul Timișoarei pentru a asista la Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană și pentru a lua Lumina Sfântă. Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Paştele a fost sărbătorit concomitent de toţi creştinii, procesiuni similare având loc în toate lăcaşurile de cult creştine din oraş. 

Centrul Timişoarei s-a umplut de oameni, sâmbătă seara, credincioşii adunându-se la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană. Biserica s-a umplut până la refuz. După ce au primit Lumina Sfântă, cei mai mulţi dintre timişoreni s-au îndreptat cu lumânările aprinse către case, în timp ce alţii au rămas la slujbă pentru a lua paşti.

Procesiuni similare au fost loc în toate lăcaşurile de cult din Timişoara şi judeţul Timiş, creştini de toate confesiunile sărbătorind Paştele concomitent, pentru a treia oară în ultimii cinci ani.

ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, le-a transmis credincioşilor, în Pastorala de Sfintele Paşti din acest an să alunge din minte şi suflet întunericul răutăţii: „Cu aceste gânduri şi simţăminte vă îndemn pe toţi, <>, să alungăm din mintea şi din sufletul nostru întunericul răutăţii, al egoismului şi al plăcerilor deşarte, pentru a deveni fii ai Luminii, să credem din tot sufletul şi din tot cugetul nostru în Hristos Domnul înviat din morţi, ca început al învierii noastre, pentru că, aşa cum scria un Sfânt Părinte al Bisericii, <>”. Tion.ro

 

-----------------------------------

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, la ora 20,30, cu un avion special, pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă", de Delegația Patriarhiei Române coordonată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul.

Din delegație au mai făcut parte episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal. "Este al șaselea an consecutiv când Sfânta Lumină este adusă în Capitala țării, București, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a părintelui patriarh Daniel", a afirmat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (la ora 24,00) de către patriarhul Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca) și Timișoara pentru clerul și credincioșii ortodocși din restul țării.

* * *
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 — 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

Lucrurile se petrec după un ritual minuțios respectat. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor. AGERPRES



Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009428 (s)