News Flash:

Horia Colibasanu a escaladat varful Shisha Pangma din Himalaya

1 Mai 2014
1299 Vizualizari | 0 Comentarii
 Alpiniştii români Horia Colibăşanu şi Justin Ionescu au escaladat, miercuri 30 aprilie, vârful Shisha Pangma din Himalaya, cu o înălţime de 8.027 m, ei realizând această ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, informează site-ul horiacolibasanu.com.

Românii Horia Colibăşanu şi Justin Ionescu, împreună cu slovacul Peter Hamor, au atins vârful Shisha Pangma din Tibet, la ora locală 11,30, (09.00, ora României). Ei au făcut ascensiunea pe faţa nordică a muntelui, pe ruta Inaki Ochoa.
Colibăşanu şi Ionescu au adus astfel primul rezultat alpinismului românesc, din acest sezon.

Vremea a fost propice asaltului vârfului, însă ascensiunea a fost extenuantă, din cauza stratului înalt de zăpadă, care ajungea peste genunchi.

Joi, alpiniştii vor coborî în tabăra de bază a muntelui, aflată la 5.600 m.

Săptămâna viitoare, Colibăşanu şi Hamor îşi vor continua drumul spre Everest (8.848 m), cel mai înalt munte din lume, care este obiectivul final al expediţiei. Ei vor aborda Everestul fără oxigen suplimentar şi şerpaşi, pe ruta nordică.

Shisha Pangma, pe care cei doi l-au urcat pentru a se aclimatiza pentru Everest, este al şaptelea optmiar (vârf de 8.000 de metri) atins de Colibăşanu. Din palmaresul acestuia mai fac parte Annapurna, Dhaulagiri, Manaslu, Makalu, Lhotse (lanţul Himalaya) si K2 (lanţul Karakorum). Trei dintre aceşti optmiari - Annapurna, K2 şi Dhaulagiri - fac parte din Top 5 vârfuri mortale din lume, iar Colibăşanu este singurul român care le-a escaladat, în stil alpin.

Shisha Pangma (8.027 m) este cel mai mic optmiar dintre cei 14 munţi de peste 8.000 de metri ai planetei. El se află în Tibet (China), în Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima oară în 1964 şi are o rată a mortalităţii de 8,3% - de trei ori mai mare decât pe Everest.

Colibăşanu are 37 de ani, este medic stomatolog şi trăieşte în Timişoara. El a escaladat primul munte de peste 8.000 m, K2 din Pakistan, la 27 de ani, în 2004. AGERPRES

peter hamor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 33 queries | Mysql time :0.014855 (s)