News Flash:

Guvernul vrea sa majoreze salariul minim de la 1 mai

29 Decembrie 2015
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Guvernul Ciolos are de gand sa majoreze salariul minim pe economie de abia din luna mai 2016, a declarat luni seara liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca propunerea reprezentantilor Guvernului, la discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, nu poate fi acceptata de sindicate, care cer ca aceasta majorare sa se aplice din 1 ianuarie.

Bogdan Hossu a mai spus ca reprezentantii Guvernului si-au motivat propunerea de majorare a salariului minim incepand cu 1 mai prin faptul ca este necesara realizarea unui studiu de impact.

In conditiile in care reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la un acord, discutiile continua, la ora transmiterii acestei stiri.

Consiliul National Tripartit, la care participa reprezentanti ai Guvernului si liderii confederatiilor sindicale si patronale, s-a intrunit luni seara, de la ora 17:00, laMinisterul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie in 2016, in conditiile in care pana joi trebuie luata o decizie legata de oportunitatea majorarii acestuia.

Ultima sedinta de Guvern din acest an, la care este asteptata o decizie in privinta salariului minim pe economie, este programata miercuri.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Ministrul Muncii a explicat ca in discutiile cu sindicatele acestea au propusmajorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

"Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (...) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie", a afirmat ministrul.

Ana Costea a mai spus ca dupa aceasta analiza comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliul Economic si Social, dupa care se va convoca Consiliul National Tripartit, precizand ca Guvernul analizeaza aceasta decizie si din punct de vedere fiscal, financiar.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, in 11 decembrie erau 1.402.329 deangajati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Ciolos declara, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens.

Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

 


majorare bogdan hossu ministerul muncii sedinta guvern angajati
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1475 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009227 (s)