News Flash:

Bine de știut!

Guvernul amână modificările din Codul Rutier privind testele antidrog

9 Iulie 2024
65 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto telegrafonline ro

Guvernul a decis să amâne implementarea modificărilor din Codul Rutier referitoare la testele antidrog cu cel puțin câteva luni, probabil până la sfârșitul anului. Începând de joi, va rămâne în vigoare legislația veche. Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat într-o intervenție la Digi 24 că prim-ministrul a fost de acord cu modificarea ordonanței pentru testarea antidrog în trafic. Astfel, se preconizează introducerea unui mecanism prin care șoferii să poată recupera permisul de conducere în maximum trei zile, până la finalizarea analizelor de laborator.

“În şedinţa Guvernului de astăzi, premierul ne-a solicitat un mecanism astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a spus Despescu. Acesta a explicat că, practic, șoferul trebuie să primească un răspuns de la autorități în cel mult 72 de ore. “În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, iar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a menționat Despescu.

Poliția Română a informat într-un comunicat că nu toți șoferii sunt supuși testării pentru riscul de retragere a permisului de conducere, ci doar cei care se încadrează în anumite categorii, cum ar fi: Șoferii care au fost sancționați repetat în ultimii 3 ani pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni legate de conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, ce au consumat alcool sau alte substanțe ulterior unui accident rutier, au refuzat prelevarea de probe biologice sau s-au sustras de la aceasta, sau au săvârșit infracțiuni legate de traficul și consumul ilegal de droguri. Șoferii al căror vehicul conține recipiente susceptibile de a conține băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanțe care ar putea avea efecte psihoactive.

Persoanele cu comportament nefiresc, posibil generat de consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive. Aceste măsuri sunt parte din eforturile pentru asigurarea siguranței rutiere și prevenirea accidentelor cauzate de conducerea sub influența substanțelor interzise.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006677 (s)