News Flash:

Ginsengul siberian - secretul longevitatii

17 August 2017
980 Vizualizari | 0 Comentarii
ginseng siberian
Ginsengul siberian este cunoscut si sub denumirea de eleuthero, iar denumirea stiintifica este Eleutherococcus senticosus. Aceasta planta este utilizata de multe secole în tari precum China si Rusia.

Numele acestei plante este "înselator" pentru ca este foarte diferita de varietatile de ginseng adevarat (american si asiatic). Ginsengul siberian are ingrediente active diferite fata de varietatile amintite anterior, numite eleuterozide (eleutherosides).


Aceasta planta a fost si este folosita pentru a creste nivelul de energie, speranta de viata, activitatea sistemului imunitar, pentru a preveni si trata raceala si pentru a reduce efectele stresului si efortului fizic si intelectual.


radacina de ginseng siberianEfectele benefice ale ginsengului siberian
Suplimentele alimentare comercializate ce contin aceasta planta sunt obtinute din radacina. Aceasta contine eleuterozide (eleutherosides) si polizaharide, substante ce pot creste activitatea sistemului imunitar si reduc glicemia (efecte demonstrate în studiile efectuate pe animale).

Amestecul de ginseng siberian si andrographis, consumat la trei zile dupa aparitia simptomelor racelii a redus durata si severitatea acestei afectiuni. Totusi, acest studiu nu este foarte relevant pentru ca nu a putut fi determinata planta care a avut aceste efecte si astfel responsabile de efectele benefice ar fi putut fi cele doua plante (separat) sau amestecul.


Acelasi amestec a fost utilizat si în alt studiu în care s-a observat ca acesta stimuleaza sistemul imunitar în cazul persoanelor care îl consuma pentru patru saptamâni.


Un alt studiu, efectuat pe 93 de persoane afectate de virusul herpes simplex de tip doi, a aratat ca ginsengul siberian scade frecventa aparitiei simptomelor si ca în cazul aparitiei acestea erau mai putin severe si de durata mai scurta decât în cazul persoanelor care nu consumau aceasta planta.


Ginsengul siberian este de multe ori utilizat si pentru a îmbunatati functiile creierului, însa momentan nu exista decât câteva dovezi în acest sens (un studiu a aratat ca poate îmbunatati memoria în cazul persoanelor cu vârsta între 40-60 de ani) si sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra ca acesta chiar functioneaza.


Tot în ceea ce priveste sanatatea mintala a mai fost efectuat un studiu ce a observat o îmbunatatire a acesteia în cazul persoanelor vârstnice, însa efectele au început sa dispara dupa opt saptamâni de tratament.


În ceea ce priveste cresterea performantei atletice, rezultatele studiilor sunt contradictorii si sunt necesare studii suplimentare pentru a determina eficacitatea acestuia. Datorita compusilor activi aceasta planta poate reduce efectele stresului si poate creste rezistenta organismului la efort intelectual. De asemenea, în cazul persoanelor care sufera de tulburare bipolara administrarea de ginseng siberian si litiu pentru sase saptamâni are acelasi efect cu administrarea de litiu si prozac (fluoxetina).


Efecte secundare si contraindicatii
Aceasta planta este considerata relativ sigura, însa persoanele care sufera de tensiune arteriala crescuta, afectiuni cardiace, schizofrenie, manie, narcolepsie, apnee în somn, boli autoimune, femeile însarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume produse ce o contin.

Câteva efecte secundare ale consumului acestei plante sunt: dureri de cap, sângerari nazale, insomnie, aritmie cardiaca, confuzie, senzatie de voma, cresterea tensiuni arteriale etc.


De asemenea, femeile care sunt predispuse la fibrom uterin sau cancer favorizat de estrogen sau care au suferit / sufera de aceste afectiuni trebuie sa consulte un medic specialist înainte sa consume produse ce contin ginseng siberian.


Este recomandat sa nu se consume produse ce contin ginseng siberian mai mult de trei luni. Este obligatoriu sa faceti o pauza de minimum o luna dupa ce ati consumat produse ce contin aceasta planta pentru o perioada de 3 luni. Daca dupa pauza de o luna doriti sa reluati consumul este indicat sa consultati un medic specialist.


Nu administrati produse ce contin ginseng siberian copiilor pentru ca nu au fost efectuate studii care sa evalueze efectele adverse asupra lor.


Nu este indicat sa consumati produse ce contin aceasta planta fara sa consultati un medic specialist daca utilizati anticoagulante (inclusiv aspirina), medicamente pentru tratarea diabetului, sedative sau medicamente care inhiba sistemul imunitar.


De asemenea, aceasta planta poate îngreuna eliminarea litiului din organism, ceea ce poate duce la acumularea acestuia.


ginsengul siberian eleuthero
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005376 (s)