News Flash:

Fotografii spectaculoase cu campiile inghetate de pe Pluto

19 Iulie 2015
1174 Vizualizari | 0 Comentarii
pluto
NASA a continuat sa dezvaluie noi date si fotografii cu Pluto, realizate marti de sonda New Horizons, iar oamenii de stiinta, dupa ce au admirat in primele imagini o serie de munti surprinzator de inalti, au posibilitatea de a studia vastele campii inghetate de pe aceasta planeta pitica.
Fotografiile transmise de sonda spatiala americana sosesc pe Terra treptat, una cate una, si cercetatorii care participa la misiunea New Horizons se declara fascinati de noile date pe care le primesc. Aceste date au permis deja sa raspunda unor intrebari importante, dar au generat, la randul lor, alte intrebari, informeaza site-ul fr.news.yahoo.com.
Dintre noile imagini dezvaluite, NASA s-a declarat interesata de o vasta campie inghetata situata in "Regiunea Tombaugh", o zona in forma de inima, denumita dupa Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit planeta Pluto in 1930.
"Nu este o zona usor de descifrat", a declarat Jeffrey Moore, unul dintre cercetatorii care participa la misiune. "Nu se vad urmele unor cratere de impact recente si suprafata din acea zona este, deci, destul de recenta, avand o vechime mai mica de 100 milioane de ani. Ea este, probabil, inca in faza de a fi fasonata de un proces geologic".
"Descoperirea pe Pluto a acestei campii vaste, destul de tinere, fara cratere de impact, ne-a depasit toate asteptarile", a adaugat acelasi cercetator.
Planeta pitica Plutto este situata in Centura Kuiper, o aglomerare vasta de fragmente de corpuri ceresti aflate dincolo de orbita planetei Neptun, si, in mod normal, ar fi trebuit sa fie "bombardata" cu regularitate de asteroizi. Cercetatorii americani se asteptau sa descopere numeroase cratere de impact pe suprafata planetei, insa, potrivit primelor imagini transmise de sonda New Horizons, situatia pare complet diferita.
Echipa care coordoneaza misiunea New Horizons a denumit acea zona plata si inghetata "Campia Sputnik", dupa numele primului satelit artificial lansat in spatiu de omenire, o reusita stiintifica realizata de Uniunea Sovietica.
Savantii de la NASA au facut o alta descoperire: ei au constatat ca atmosfera lui Pluto, formata in principal din azot, "evadeaza" de pe planeta pitica, din cauza fortei sale slabe de gravitatie, intr-un ritm destul de important - "circa 500 tone pe ora", potrivit lui Fran Bagenal, participanta la misiune. Cercetatoarea americana spera sa isi nuanteze si mai mult estimarile si sa inteleaga mai bine acest proces cosmic, odata cu sosirea pe Terra a urmatoarelor transe de date stiintifice transmise de New Horizons.
Savantii de la NASA au putut sa cerceteze de aproape munti destul de inalti - de peste 3.500 de metri - in primele fotografii expediate de sonda americana si care au ajuns pe Terra in cursul zilei de miercuri. Sonda americana va transmite treptat toate datele colectate marti in timpul survolarii planetei Pluto in urmatoarele 16 luni.
"Sonda se afla acum la 3,5 milioane de kilometri de Pluto (a trecut cel mai aproape la 12.400 de kilometri, n.r.) si functioneaza conform previziunilor", a precizat Alan Stern, principalul coordonator al misiunii. Savantul american a estimat ca sonda a trimis deocamdata pe Terra doar 2% din totalul datelor colectate la inceputul acestei saptamani.
O alta surpriza este Charon, principalul satelit natural al lui Pluto, despre care se credea ca este "mort" din punct de vedere geologic. In schimb, New Horizons a descoperit pe Charon vai, piscuri si canioane uriase - dovezi ale unei activitati geologice interne.
Sonda New Horizons, lansata de NASA in 2006, este destinata cercetarii planetei pitice Pluto, dar si corpurilor spatiale din Centura Kuiper, intr-o misiune fara precedent.
New Horizons a petrecut peste opt ore pe orbita lui Pluto dupa trecerea momentului in care s-a aflat la cea mai mica distanta de planeta pitica, pentru o serie de experimente stiintifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia si realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectata de Charon, cel mai mare dintre satelitii sai naturali. Mediafax.ro

Galerie Foto

campiile_inghetate.png
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005114 (s)