News Flash:

Flacara olimpica a plecat spre Polul Nord, apoi va merge in spatiul cosmic

16 Octombrie 2013
1399 Vizualizari | 0 Comentarii

O expediție purtând flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie 2013) a plecat către Polul Nord, în timp ce cosmonauții ruși se pregătesc să ducă luna viitoare în spațiu o torță olimpică modificată, informează agenția RIA-Novosti, citată de AGERPRES.

Flacăra olimpică a ajuns marți pe cel mai mare spărgător de gheață din lume propulsat cu energie nucleară, "NS 50 Let Pobedy" (50 de ani de la victorie), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul arctic Murmansk.
Spărgătorul de gheață va parcurge o distanță de aproximativ 5.000 km, în următoarele 15 zile, pentru ca flacăra olimpică să poată ajunge în cel mai nordic punct al planetei.
Artur Cilingarov, un explorator polar rus și, totodată, vicepreședintele Societății ruse de geografie, a declarat, în cursul ceremoniei de la Murmansk, că va fi pentru prima oară cand torța va atinge "varful planetei", unde "conceptul de timp își pierde semnificația". Cilingarov va fi, de altfel, unul dintre cei 11 purtători ai torței, în cadrul "ștafetei arctice", organizată cu acest prilej.
Serghei Krikalev, șeful Centrului de pregătire a cosmonauților ruși, de langă Moscova, a dezvăluit marți că o torță modificată va fi scoasă în spațiul cosmic, luna viitoare, de către cosmonauții Oleg Kotov și Serghei Riazenski, ocazie cu care va da ocol Pamantului de mai multe ori.
"Escala" la Polul Nord și călătoria de luna viitoare pe Stația Spațială Internațională nu fac parte însă din programul ștafetei de 123 de zile și 65.000 km a flăcării olimpice pe teritoriul Rusiei, care a debutat pe 7 octombrie, în Piața Roșie din Moscova, și se va încheia pe 7 februarie, cand are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.


polul nord ria-novosti artur cilingarov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005914 (s)