News Flash:

Firimituri de la Guvern. Judetul Timis va primi de zece ori mai putini bani decat in 2014!

23 Ianuarie 2015
1521 Vizualizari | 0 Comentarii
Jale mare in judetul Timis, dupa ce Guvernul a publicat hotararea prin care aloca diverse sume consiliilor judetene si localitatilor. Ca de obicei, Timisoara nu exista pe lista, iar Consiliul Judetean Timis primeste de zece ori mai putini bani decat anul trecut. Spre comparatie, judetul Teleorman, de unde vine vicepremierul Liviu Dragnea, unul din semnatarii Hotararii de Guvern, primeste 111 milioane de lei din sumele defalcate din TVA, in timp ce judetul Timis exact... zero lei.
Guvernul a aprobat pe 14 ianuarie Hotararea privind „repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit si a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale”. Hotararea Guvernului ar putea sa se redenumeasca simplu Robin Hood, deoarece judetul Timis, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat din Romania (si implicit Timisoara) a fost furat ca in codru.
Mai exact, suma totala impartita judetelor prin aceasta Hotarare de Guvern este de 4,4 miliarde de lei. Din acesti bani, in total, in judetul Timis ajung putin peste 92 de milioane de lei, adica undeva in jurul procentului de 2 la suta din suma totala.
Spre comparatie, judete mult mai mici decat Timis, cum ar fi Bacau sau Teleorman, primesc sume consistente. Astfel, Teleorman, judetul de suflet al vicepremierului Liviu Dragnea, primeste in total peste 142 de milioane de lei, judetul Bacau – peste 105 milioane de lei, iar Botosani – tot peste 142 de milioane de lei. Iar lista continua cam in aceleasi ton.
Mai interesant este ca judetul Timis nu a primit niciun leu din sumele defalcate din TVA, in conditiile in care este in topul contributorilor la bugetul de stat exact pe acest criteriu. Tot judetul Timis este in top si in ceea ce priveste sumele colectate din impozitul pe venit, stiut fiind faptul ca somajul este extrem de mic.
Revolta in randul primarilor din Timis
Interesant este si cum a fost repartizata suma alocata judetului pe unitati administrativ-teritoriale. Astfel, Timisoara nu a primit niciun leu, ca si alte 36 de orase si comune. Asta in timp ce localitati cu 300-600 de locuitori din judet au primit mai multi bani decat in ultimii zece ani la un loc. Spre exemplu, Pietroasa a primit 1,2 milioane de lei, Ohaba Lunga – 1,1 milioane de lei, iar Fardea, peste un milion de lei.
Se pare ca algoritmul folosit de cei de la Bucuresti a fost de a lua de la cei care au colectat bani din taxe si impozite si de a da celor mai lenesi, sustin unii dintre primarii care nu au primit bani.
„Lenauheim nu a primit niciun leu de la aceasta frumoasa hotarare a Guvernului Romaniei. Din informatiile pe care le am nici de la Ministerul Finantelor nu vom primi sumele pe care le-am primit anul trecut, deci nu stiu cum ne vom descurca. Asteptam si noi sa ne vina sumele de la Trezorerie si sa vedem cum putem face un buget, un buget care trebuie sa asigure 200 de locuinte, cu 20 de kilometri de strazi neasfaltate, fara canalizate, e foarte greu sa ne descurcam cu sumele astea. (…) Riscam sa intram intr-un blocaj la nivelul primariei, clar ca vom intra intr-un blocaj. Fata de anul trecut sumele sunt diminuate cu cel putin 40%. Anul trecut, repartizat de Consiliul Judetean am primit 420.000 de lei si acum nimic”, a spus primarul din Lenauheim, Ilie Suciu.
Revoltat s-a aratat si consilierul judetean PNL Marius Martinescu, care sustine ca aceasta suma reprezinta un minim istoric pentru judetul Timis.
„A fost o surpriza pentru majoritatea ordonatorilor de credite si cred ca ea vine din dorinta neprecupetita de a centraliza absolut totul din punct de vedere financiar. Niciun ban nu poate sa plece in teritoriu sau sa fie utilizat in teritoriu, daca nu este aprobat de Bucuresti. Este din nou o palma data judetului Timis si altor judete care sunt contribuabili insemnati la nivel national. Este o palma data descentralizarii si autonomiei financiare prevazute de legea finantelor publice locale, este o anulare a prevederilor acestor legi. Foarte grav este ca judetul Timis pierde 18 milioane de lei prin aceasta repartitie si cred ca domnul Bojin de data aceasta va avea acea voce autoritara care va putea schimba aceasta hotarare a Guvernului in asa fel incat Timisul sa fie la locul pe care il merita, loc pe care l-a promis in campania electorala. Niciun obiectiv major de investitii al judetului Timis nu poate fi atacat in 2015, niciuna dintre promisiunile de campanie nu pot fi asigurate ca si finantare din acest buget. Ba din contra, o parte insemnata din acel credit de 200 milioane de lei al CJ Timis, 120 de milioane sunt prevazute ca utilizare in reparatia drumurilor, in modernizarea drumurilor din judet, in fel de fel de lucrari de mai mica importanta. (…)Si mai multi bani se duc (in alte judete decat Timis – n.r.). Pana acum se duceau multi acum si mai multi. Sunt aceleasi judete din partea Olteniei, din partea Moldovei, din partea unor baroni PSD care influenteaza decisiv Consiliul Judetean Timis a primit 2,5 milioane de lei, fata de 21,5 cat a primit in anul 2014. Este extrem de putin si acest lucru al trebui sa-l determine pe seful Consiliului Judetean sa ia o atitudine extrem de ferma fata de Guvern”, a spus Martinescu.
In opinia primarului din Lenauheim, repartizarea de la Bucuresti a banilor pentru comune este „o prostie mai mare” decat modul in care se facea pana acum, prin consiliile judetene.
„O idee destul de rea pentru noi, comunele. (…) In urma bugetelor din anii trecuti alocarile erau de aproximativ 400.000 – 500.000 de lei, acum m-am trezit fara niciun leu. Acest lucru nu mi se pare normal. (…) In data de 16 ianuarie ne-am trezit si cu hotararea data si publicata in Monitorul Oficial. Pe judetul Timis sunt 37 de unitati administrative care nu au primit deloc sume si sunt multe administratii locale care au primit peste nevoile lor. In trecut aceste sume era alocate de Consiliul Judetean, ne-am bucurat in prima faza ca nu vom mai avea dinspre CJ repartizarea acestor sume dar ne-am trezit cu alta prostie mai mare decat cea facuta la nivel local”, a mai spus Suciu.
Suma mica repartizata judetului Timis a luat prin surprindere si conducerea Consiliului Judetean, care face parte din partidul aflat la Guvernare si care a inceput sa dea telefoane la Bucuresti pentru a afla ce s-a intamplat. Liderii judeteni spun insa ca o schimbare a acestor sume este imposibil de efectuat, deoarece algoritmul folosit este aprobat prin lege, iar decizia apartine Guvernului. Asa ca nu ne-a mai ramas decat sa speram intr-o eventuala rectificare bugetara, care ar urma sa vina abia pe la jumatatea acestui an, scrie tion.ro.
„Sunt niste formule mai complicate putin si sunt in functie de anumite ponderi, de ceea ce inseamna gradul de colectare. Dar toate repartitiile se dau prin Hotarare de Guvern si se repartizeaza prin decizia directorului de la Finante. Deci atributii la nivelul Consiliului Judetean nu sunt. Este adevarat, suma s-a diminuat si pentru Consiliul Judetean Timis (de zece ori, de la 21,5 milioane de lei, la 2,5 milioane de lei - n.r.). Am intrebat la Bucuresti. Este insa o Hotarare de Guvern, procedura s-a stabilit prin Legea bugetului de stat, este cam greu sa modificam noi. Dar sunt ferm convins ca daca este buna aceasta decizie sau nu vom vedea pe parcurs si in functie de distributiile de sume pe unitati administrativ-teritoriale. Asta nu inseamna ca s-a diminuat bugetul, pentru ca sunt cresteri pe alte parti (...) Sunt ferm convins ca pe parcursul anului vor mai aparea rectificari bugetare pentru a ajunge la un echilibru din punct de vedere al sumelor”, sustine vicepresedintele CJ Timis Calin Dobra. 

guvernul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008447 (s)