News Flash:

Raiffeisen Bank reduce dobanda pentru clientii cu credite in franci elvetieni

21 Ianuarie 2015
1276 Vizualizari | 0 Comentarii
Raiffeisen Bank a decis sa reduca vineri dobanda pentru clientii institutiei bancare cu credite in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale, ca masura de sprijin in contextul aprecierii masive a monedei elvetiene.
Noua dobanda intra in vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operatiunea de resetare a dobanzilor trebuia facuta abia la sfarsitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.
"Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF (franc elvetian). Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila. Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009", a declarat, intr-un comunicat Vladimir Kalinov, vicepresedinte retail banking, Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in franci elvetieni, respectiv 8.800 de clienti, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare. Incepand cu anul 2009, banca ofera solutii de restructurare pentru clientii cu credite in franci elvetieni sau euro. Din 2012, Raiffeisen Bank ofera si solutii individualizate pentru clientii cu dificultati financiare care doresc conversia creditelor din franci elvetieni sau euro in lei.
"Pentru clientii cu dificultati financiare care au credite credite in valuta si care doresc sa converteasca creditul in lei, banca ofera dobanzi fixe pe perioada restructurarii, cu reducerea semnificativa a ratei lunare (intre 20 si 40%) si cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum sase ani ai restructurarii, cu conditia ca plata ratelor reduse sa fie la zi)", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit bancii, in prezent numarul de credite care beneficiaza in continuare de restructurare este de pana la 10% din numarul de credite in franci elvetieni (sub 1.000 de credite), iar o mare parte din creditele care au beneficiat incepand cu 2009 de restructurari sunt la zi cu plata ratelor.
Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.700 de companii.
Luni, Volksbank Romania a anuntat ca mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clientii care au credite in moneda elvetiana.
Anterior, OTP Bank Romania, o alta institutie de credit care are acordate imprumuturi in franci elvetieni, a anuntat ca va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, Darius Valcov, 75.412 persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.
Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut marti cu 0,8%, la 4,4354 lei, dupa ce a inregistrat recorduri succesive in ultimele trei sedinte.
Cursul anuntat marti de BNR pentru francul elvetian este cu 18,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inainte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene.
Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.
Mediafax.ro 

raiffeisen bank monedei elvetiene
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1809 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007402 (s)