News Flash:

Fenomenul migratiei ilegale, in crestere la frontiera romano-ungara

27 Iulie 2017
975 Vizualizari | 0 Comentarii
imigrantul
Numarul tentativelor de trecere ilegala a frontierei a crescut semnificativ in ultimul an, de la 163 in primul semestru din 2016 la 947 in primele sase luni ale acestui an, a declarat joi chestorul de politie Marin Bondar, seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Oradea. 
'Numarul mare de migranti se datoreaza faptului ca Ungaria a ridicat gardul la frontiera cu Serbia, iar majoritatea lor si-au schimbat ruta de deplasare din Serbia pe frontiera Romaniei cu Serbia. Iar iesirea din Romania este clar ca se face pe raza inspectoratului nostru, avand in vedere cei 300 de kilometri de frontiera cu Ungaria din cei 425 de km", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Marin Bondar. 
Potrivit acestuia, cele mai multe cazuri au fost identificate in judetul Arad, deoarece este cel mai aproape de centrul de cazare al migrantilor de la Timisoara. In sectorul Nadlac s-au inregistrat 42 de grupuri cu 211 persoane, urmat de sectorul Turnu, 12 cazuri cu 81 de persoane, iar in Bihor, cel mai 'calcat' a fost sectorul Bors. 
Din totalul celor 947 de migranti, cei mai multi - 509, au fost cetateni irakieni si 154 sirieni, urmati de cetateni din Pakistan, Iran, Afganistan, India sau Turcia. 
Cei mai multi dintre ei, 617, au incercat sa treaca granita romano-ungara pe frontiera verde, ajutati de 39 de calauze, fata de numai 8 identificate in perioada similara a anului trecut. 
'Cresterea numarului de facilitatori, calauzele, cum li se spune, se datoreaza si faptului ca din aceasta activitate se scot foarte multi bani. Un migrant care vrea sa ajunga din tara lui de origine in Spatiul Schengen plateste de la 3.000 pana la 10.000 de euro,' a precizat Bondar. 
Ceilalti 330 migranti au fost descoperiti in punctele de trecere a frontierei, fie ascunsi in autocamioane sau tiruri - 289, fie cu documente false - 41. 
Potrivit lui Bondar, ca mod de operare, migrantii ajung cu diferite mijloace de transport, pana la Arad sau Oradea, apoi cu taxiuri pana in proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos, peste camp, folosindu-se de aplicatiile de harti ale telefoanelor mobile inteligente. Alti migranti sunt transportati de catre traficanti, care ii racoleaza din centrele de cazare. 
'Nu cred ca se va termina foarte curand aceasta migratie, atata timp cat conflictele din tarile de origine nu sunt stinse', a mentionat Bondar. 
In ce priveste traficul general de persoane, seful ITPF Oradea a precizat ca, daca in ultimii trei ani traficul in punctele de frontiera a crescut, fiind la fel si in primele cinci ale anului 2017 comparativ cu aceeasi perioada 2016, in prezent se constata o scadere a valorilor generale ale traficului cu 13%. 
'In prima faza, nu am inteles de ce. Ne asteptam la o crestere de 8%. Din datele pe care le avem, in primul semestru 2016, prin punctele de frontiera ale ITPF Oradea au tranzitat frontiera peste 7.580.000 de persoane. Prin punctele de frontiera aeroportuare din tara au tranzitat frontiera peste 6.330.00 de persoane, in 2016. In schimb, anul acesta, in punctele de frontiera ale inspectoratului au tranzitat frontiera 6.548.000 de persoane, iar la aeroportuar a crescut traficul la 7.800.000 de persoane, deci cu peste 1.400.000 de persoane. Aici este diferenta de trafic, foarte multa lume utilizeaza transportul aerian. Cel mai mare trafic fiind la Otopeni, cu peste cinci milioane, in primul semestru", a spus seful ITPF Oradea. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005716 (s)