News Flash:

Extremele somajului: în Bucuresti si in Timis rata somajului este sub 2%

8 Februarie 2018
1529 Vizualizari | 0 Comentarii
someri tineri

Piata muncii din Romania se confrunta cu cea mai acuta criza de personal din ultimele doua decenii, dar cu toate acestea exista in continuare judete in care rata somajului este de peste 10%, ceea ce inseamna ca unu din zece locuitori apti de munca nu lucreaza, scrie Ziarul Financiar.
In Vaslui, de exemplu, rata somajului este de 10,19%, fiind de peste 2,5 ori mai mare decat media inregistrata la nivel national (de 4,02% in decembrie 2017), arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Pe locul doi in topul judetelor cu cel mai ridicat nivel al somajului este Teleorman: cu o rata de 10,02% a somajului, in judetul situat la o distanta de aproximativ 80 km de Capitala exista aproape 15.000 de someri. De asemenea, Mehedinti, unul dintre cele mai sarace judete din punctul de vedere al investitiilor, are un somaj de 9,4% si aproape 9.800 de someri. Cum se explica somajul atat de ridicat in aceste judete in contextul in care angajatorii se plang tot mai mult de lipsa de candidati?

„Am avut angajati si in Moldova si in Teleorman care sa recruteze personal de acolo si sa ii aduca in zonele din centrul si din vestul tarii unde se fac angajari. Am renuntat sa mai incercam sa facem asta, candidatii disponibili de acolo pur si simplu nu vor sa lucreze, prefera sa stea pe ajutoare sociale“, a explicat Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara IHM Total Consult din Timisoara, potrivit Ziarul Financiar.
Intr-adevar, datele publicate de Ministerul Muncii pentru primele noua luni ale anului trecut arata ca, din totalul celor aproape 240.000 de romani care primesc venit minim garantat (care variaza intre 140 de lei si 530 de lei pe luna, in functie de numarul de persoane din familie), cei mai multi (cate peste 8.000) sunt in judetele care au si somaj peste media nationala, respectiv Olt, Dambovita, Iasi, Teleorman sau Vaslui. Din aceasta lista exceptie face Iasiul, al doilea cel mai mare judet din tara dupa numarul locuitorilor, care are totusi un somaj scazut, de 4%. Pe langa Vaslui, Teleorman si Mehedinti, in topul judetelor cu rate ale somajului ridicate se mai afla Dolj (8,8%), Buzau (8,6%), Galati (7,8%), Olt (7,4%), Ialomita (6,7%), Bacau (6,6%) si Gorj (6,3%).

La nivel national, rata somajului la finalul lunii decembrie a anului trecut a fost de 4,02%, ceea ce inseamna ca existau aproximativ 351.000 de someri la nivelul intregii tari. Dintre acestia, numai 21% (adica aproape 73.000 de persoane) primeau indemnizatii de somaj, restul fiind in evidentele agentiei de ocupare pentru ca isi doresc ca acestea sa ii ia in calcul atunci cand apar oportunitati de noi locuri de munca.

Ilfov este judetul cu cel mai scazut nivel al somajului, cu o rata de numai 0,6% si 1.200 de someri. De asemenea, in Timis rata somajului este de 1% (3.540 de someri), in Arad de 1,5% (3.245 de someri), iar in Municipiul Bucuresti somajul este de 1,53% (cu aproape 18.300 de someri inregistrati). „In Timis cred ca somajul real este sub 1%, daca luam in calcul si cate relocari se fac aici din alte zone. In continuare vin noi investitori aici, pentru ca au nevoie de oameni calificati. Iar acolo unde nu este nevoie de un volum mare de oameni, sunt dispusi sa ofere salarii putin mai mari pentru a-i atrage. Cu toate acestea, le-a fost greu sa inteleaga noilor investitori masura privind transferul contributiilor de la angajator la angajat, a fost un soc pentru ei pana le-am explicat ca este o mutare administrativa“, a mai spus Horia Bugarin, care conduce o companie cu 2.400 de angajati. El spune ca majoritatea angajatorilor din Timis au crescut salariile brute ale angajatilor pentru a mentine netul si ca, in medie, salariile anagajtilor din zona au crescut cu 5% peste nivelul dat de transferul de contributii. In clasamentul judetelor cu somaj scazut se mai afla Cluj (cu o rata a somajului de 2% in decembrie), Sibiu (2,4%), Bihor (2,4%), Brasov (2,8%), Prahova (3%) si Bistrita-Nasaud (3%).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006371 (s)