News Flash:

Expozitia de exceptie la Muzeul de Arta Timisoara

25 Iulie 2016
1066 Vizualizari | 0 Comentarii
muzeul de arta din timisoara
Expozitia ''De la baroc la neobaroc'', caracterizata de organizatori ca fiind ''o metafora a spatiului public si privat'', care reda ambianta veacului al XVIII-lea, a fost vernisata sambata la Muzeul de Arta Timisoara (MArT). 
Tablouri, obiecte de ceramica, portelanuri, ceasuri, documente si monede, carti ce pot sa reconstituie atmosfera de secol al XVIII-lea din Timisoara si, de fapt, o atmosfera a Europei Centrale a secolului XVIII uimesc prin opulenta si bun gust. 
''Timisoara a apartinut o perioada de timp acestei forme de civilizatie, Middle Europe, iar acest lucru s-a intamplat dupa ce Timisoara a fost cucerita de catre habsburgi, respectiv Eugeniu de Savoya, care a cucerit acest oras (...). Muzeograful a creat atmosfera de secol XVIII. Vedem cum se intampla sa existe o masa de receptie a unui guvernator al acelui veac, care conducea o regiune in interiorul Imperiului. La masa aceasta se asezau nu doar guvernatorii imparatului, civili si militari, la o asemenea receptie, la masa se asezau si imparatul Iosif al II-lea, cand venea de la Viena (de trei ori a fost in Banat - n.r.), episcopii romano-catolic, ortodox, rabinii spanioli sau italieni care erau in zona. Aceasta vorbeste foarte mult despre spiritul de comunicare si de toleranta in sensul de fratietate, care a existat aici'', a afirmat prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul muzeului. 
Potrivit muzeografului Marius Cornea, ''masa de receptie este organizata in maniera franceza, pentru ca Secolul Luminilor a stat sub influenta franceza, chiar si la Curte''. 
''Eugeniu de Savoya sta alaturi de imparatul Carol al VI-lea, vizavi de imparateasa Maria Tereza si imparatul Iosif al II-lea. Efigia imparatului ne vegheaza de deasupra usilor. Salonul de receptie reprezinta o metafora a spatiului public, iar alaturi - salonul ceaiului este o metafora a spatiului privat'', a aratat Cornea. 
Aproape toate piesele - portelanuri si arta decorativa - apartin MArT, tacamurile au fost imprumutate de la un ONG care s-a implicat in organizarea expozitiei, elemente tipic baroce ale mesei, 'care provoaca uimire', pasarile impaiate, fazani sau rate salbatice - provin de la dr. Virgil Feier, iar paharele, de la enoteca de Savoya. 
Sala Baroca a MArT este cel de-al treilea salon dedicat expozitiei, unde sunt expuse picturi monumentale, aducandu-l in prim plan pe unul dintre cei mai importanti artisti contemporani, Gheorghe Fikl, care vine in fata publicului cu o serie impresionanta de astfel de creatii plastice. 
''Creatiile lui Fikl se remarca prin opulenta, frumusete, eleganta si sugereaza cum nu se poate mai bine hibriditatea culturala a omului la inceput de secol al XXI-lea. Expozitia e una inedita, in care sunt prezentate in chip comparativ barocul si neobarocul, opera lui Fikl sugerand puntea peste timp ce face posibila mai buna intelegere a creatiilor locale si universale. Astfel, MArT si Fundatia Herczeg nu doar rememoreaza cultura si arta unui timp istoric, ci si legaturile si transformarile petrecute in cei 300 de ani de europenitate in spatiul Banatului Timisoarei'', a remarcat Victor Neumann. AGERPRES

europei centrale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006611 (s)