News Flash:

E-urile sunt mai daunatoare decat se credea: ce alimente trebuie evitate pentru a nu creste in greutate

7 Septembrie 2018
826 Vizualizari | 0 Comentarii
eu

Un nou studiu publicat in Nature Communications detaliaza cum cercetatorii de la Cedars-Sinai au elaborat o noua abordare pentru testarea efectelor chimicalelor cunoscute ca disruptori endocriniasupra oamenilor, scrie Science Daily.

Cele trei chimicale testate in studiu sunt abundente pentru omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant gasit indeosebi in cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), gasit in unele ustensile de bucatarie precum tigaile si tributyltin (TBT), care este un compus care se poate aparea in apa si poate fi acumulat in pesti si alte animale marine comestibile.

Savantii au descoperit ca expunerea indelungata la aceste chimicale poate afecta semnalele trimise de sistemul digestiv la creier care permite oamenilor sa stie atunci cand sunt „plini” in timpul unei mese. Astfel, atunci cand acest semnal se intrerupe, oamenii continua sa manance, cauzand cresterea in greutate.

„Am descoperit ca fiecare dintre aceste chimicale afecteaza hormonii care fac legatura intre intestine si creier”, precizeaza Dhruv Sareen, profesor asistent la Biomedical Sciences si director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai, si autor al acestui studiu.

Dintre acestea, BHT-ul a produs cele mai grave efecte, sustine cercetatorul.

In cadrul experimentelor, Sareen si echipa sa au obtinut sange de la adulti, iar prin introducerea unor gene au reprogramat si au convertit celulele in celule stem pluripotente. Apoi, cercetatorii au cultivat cu ajutorul acestora tesut epitelial, care are rolul de a inveli intestinele si tesut neuronal al regiunii hipotalamuslui, care regleaza apetitul si metabolismul.

Oamenii de stiinta au expus aceste tesuturi la BHT, PFOA si TBT, unul cate unul sau in combinatii si au observat ce se intampla in celule. Astfel, cercetatorii au descoperit ca acesti compusi chimici au distrus retelele care pregatesc si dau functie hormonilor de comunicare intre intestine si creier.

De asemenea, chimicalele au afectat si mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana si oxigenul in energie si care are un rol esential in metabolism.

Deoarece s-au folosit celule „tinere”, studiul indica si ca aceste chimicale pot afecta o femeie insarcinata si copilul din pantec.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006530 (s)