News Flash:

Doi noi tortionari deconspirati: Gheorghe Bostina si Marian Petrescu, fosti sefi de penitenciare in regimul comunist

30 Iunie 2016
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
penitenciar
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a anuntat, joi, numele a doi tortionari din perioada regimului comunist, pe numele carora a depus sesizari penale la Parchetul General.
Potrivit IICCMER "sub rezerva prezumtiei de nevinovatie, au fost dezvaluite doua noi nume din lista de persoane suspectate pentru comiterea unor crime politice in timpul regimului comunist".
Este vorba despre "Marian Petrescu fost comandant al unor colonii de munca si penitenciare in timpul regimului comunist, responsabil de aplicarea unui regim de detentie care a dus la decesul a 104 de detinuti politic" si "despre Gheorge Bostina fost loctiitor politic, responsabil de decesul a 100 de detinuti politic", loctiitorul Penitenciarului Galati si coloniei de munca de la Ostrov.
Pe numele acestora, IICCMER a depus sesizari penale, joi, la Parchetul General.
Totodata, "IICCMER a lansat un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor deshumate in campania de sapaturi derulata de IICCMER la Periprava in perioada 2015 – 2016".
Potrivit comunicatului transmis de institutie, "in aprilie 2013, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de fosti angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964".
Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale fata de lt.-col. (r) Alexandru Visinescu sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid, constand in aceea ca in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal.
Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie inceperea urmarii penale impotriva fostului comandant al coloniei de munca de la Periprava, col. (r) Ioan Ficior, pentru savarsirea infractiunii de genocid. Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instantei supreme a anuntat ca a dispus inceperea urmaririi penale fata de Ioan Ficior sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid, constand in aceea ca, in virtutea functiilor de comandant si loctiitor de comandant detinute in perioada 1958-1963, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici aflati in Colonia de munca Periprava.
Pe 16 ianuarie a.c., IICCMER a facut public rezultatul investigatiilor in cazul lt.-maj. (r) Iuliu Sebestyen, decedat in octombrie 2013 si suspectat de comiterea unor crime si abuzuri politice in perioada in care a indeplinit functia de loctiitor pentru paza si regim (ianuarie 1954 – decembrie 1955) in cadrul Penitenciarului Gherla (Formatiunea 0606).
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006243 (s)