News Flash:

Dieta de sarbatori in diferite afectiuni

30 Decembrie 2015
1478 Vizualizari | 0 Comentarii
dieta boli
In preajma sarbatorilor de Craciun si An Nou, in mod traditional se gateste mai mult, mancarurimai grele si exita riscul consumului excesiv de alimente indigeste, dar si de alcool. Excesele alimentare pun la grea incercaretubul digestiv, ficatul fierea si pancreasul, fiind greu tolerate chiar de o persoana sanatoasa. In cazul unei persoane cu boli hepato-biliare pot cauza mari necazuri.

Tinand cont de faptul ca bolnavii de ficat sau fiere nu suporta orice fel de mancare, in camerele de garda ale spitalelor creste de obicei numarul acestor bolnavi in aceasta perioada, majoritatea solicitarilor fiind pe fondul unor tulburari date de erori de alimentatie, explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Regimul alimentar in hepatita cronica

In general, regimul alimentar in hepatita cronica nu este foarte restrictiv, indiferent de cauza bolii. Totusi, pentru a evita unele simptome neplacute in aceasta perioada, este bine sa se tina cont de unele recomandari.

Carnea de porc grasa trebuie evitata, dar se poate consuma muschi, in cantitate rezonabila. Unele preparate din carne sunt mai greu de tolerat si ar trebui evitat consumul lor exagenat - afumaturi, tocaturi, tochitura, caltabosi -, insa altele sunt mai bine tolerate de cei cu hepatita cronica - mezeluri, piftie, toba, sarmale.

Dulciurile pot fi consumate fara probleme in cantitati rezonabile, la fel si bauturile non-alcoolice, condimentele sau sarea. Bauturile alcoolice sunt interzise, dar se poate gusta putina bere, vin sau sampanie ocazional.

Regimul alimentar in bolile de fiere (colecist)

Regimul alimentar este mult mai important in bolile de fiere decat in hepatita cronica, deoarece sunt multe alimente care pot declansa o criza de fiere. Carnea de porc este greu de suportat de bolnavii de fiere, indiferent de modul de preparare, mai ales de cei cu litiaza (pietre), la care poate declansa o criza, uneori chiar cu icter mecanic, deci trebuie evitata. Numarul persoanelor operate pentru litiaza biliara este evident mai mare in aceasta perioada.

Preparatele din carne grasa (porc, dar si rata, gasca sau oaie) se vor evita, mai ales daca ati avut crize dureroase biliare in ultima luna, daca va stiti cu intoleranta la acestea sau aveti un diagnostic de litiaza biliara; tocaturile sunt greu de suportat, mai ales de bolnavii cu litiaza (pietre), la care pot declansa o criza, urmata uneori chiar de icter mecanic.

Cam la fel de periculos pentru un bolnav cu probleme biliare este sa consume mezeluri grase, afumaturi, piftie, toba sau caltabosi, dar si maioneza sau preparate cu maioneza, salata de vinete, fasolea sau varza cu afumatura, ciocolata si preparatele cu cacao si frisca sau untura, nucile sau alunele. Va recomand sa va abtineti de la consumul alimentelor mentionate.

Dulciurile fara cacao sau frisca pot fi consumate, la fel bauturile non-alcoolice sau sarea (daca nu aveti alta boala care contraindica consumul de sare). Bauturile alcoolice nu pun probleme bolnavilor biliari daca sunt consumate cu grija si moderatie, la fel condimentele.

Regimul alimentar in ciroza hepatica

Regimul alimentar in ciroza este extrem de important, nerespectarea lui putand declansa ascita, scazand cantitatea de urina eliminata, sau putand sa declanseze o tulburare grava de constienta (encefalopatia hepatica) sau o hemoragie digestiva dintr-un ulcer, gastrita sau prin ruptura varicelor esofagiene. Riscul de a muri prin ruptura varicelor esofagiene este de cca 50%.

Pentru prevenirea acestor complicatii, chiar daca este sarbatoare, un pacient cu ciroza poate consuma carne in cantitati mici, iar in stadii mai avansate ale bolii nu trebuie sa se consume deloc carne sau preparate din carne, mai ales daca sunt facute cu carne de porc si contin si multa ceapa, usturoi sau alte condimente (ardei, piper, mustar etc). Persoanele cu ciroza in stadii mai putin grave pot manca moderat carne de curcan, pui sau vita, dar nu afumata, prajita, condimentata sau tocaturi.

Nu sunt rare situatiile in care nerespectarea regimului alimentar in perioada Sarbatorilor de iarna de catre bolnavii cu ciroza face ca boala sa evolueze nefavorabil o lunga perioada de timp sau sa se ajunga la deces! Numarul de decese in randul bolnavilor cu ciroza este mai mare in perioada Sarbatorilor si in saptamanile urmatoare.

Dulciurile greu digerabile - cozonac, placinte, torturi, sau cele foarte dulci (dulceata, gem, marmelada ciocolata, halva, bomboane etc.) trebuie evitate, la fel si condimentele, muraturile sau alcoolul sub orice forma.

Sarea este permisa doar pacientilor care nu au ascita (lichid in abdomen), fiind total contraindicata celor cu lichid.

Pentru un pacient cu ciroza este foarte importanta cantarirea zilnica, cresterea in greutate cu 0,5 - 1kg fiind foarte probabil un semn de retinere de lichid. In acest caz se impune renuntarea la sare, muraturi sau preparate conservate cu sare sau salicilat de sodiu.

La fel de importanta este recunoasterea primelor semne de encefalopatie hepatica (comportament usor bizar, vorbire mai lenta sau neadecvata situatiei, lentoare in miscari), pentru a preveni aparitia comei hepatice.

craciun an nou alimente indigeste alcool tubul digestiv fierea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005827 (s)